fbpx

TRAŽE POMOĆ VRHOVNOG SUDA Županijski sud u Zadru još ne zna hoće li potvrditi presudu Horvatinčiću

Žalbeno vijeće Županijskog suda u Zadru još odlučuje hoće li potvrditi presudu šibenskog suda koji je Tomislava Horvatinčića osudio za pomorsku nesreću u kojoj je 2011. poginuo talijanski bračni par Salpietro ili će slučaj vratiti na ponovno odlučivanje.

Kako doznaje portal Zadarski.hr, troje sudaca zatražilo je pomoć od Kaznenog odjela Vrhovnog suda.

“Odluku još nismo donijeli i to je sve što mogu reći. Presuda još nije pravomoćna”, rekao je Hrvoje Visković, glasnogovornik Županijskog suda u Zadru i ujedno predsjednik Vijeća koje donosi konačnu odluku. Uz njega u Vijeću su još suci Marijan Bitanga i Dijana Grancarić.

Sudsko vijeće presudu može preinačiti, ukinuti ili potvrditi

Presudu suca Ivana Jurišića iz ožujka kojom je Horvatinčić osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora vijeće Županijskog suda u Zadru može preinačiti, ukinuti ili potvrditi čime ona postaje pravomoćna. Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud smatra da bi se presuda suca Jurišića trebala potvrditi, no konačnu odluku prepustili su Kaznenom odjelu zadarskog Županijskog suda.

Izmjena zakona se dvojako tumači, ali većina je mišljenja da nema veze s validnošću same presude i da je treba potvrditi, rekli su iz pravosudnih krugova za Zadarski.

Žalbeno vijeće zadarskog suda dosad je već dvaput poništilo odluke šibenske sutkinje Maje Šupe koja je Horvatinčiću na prvom suđenju 2015. izrekla osuđujuću, a zatim 2017. i oslobađajuću presudu. Horvatinčićeva obrana smatra da je Općinski sud u Šibeniku trebao prekinuti postupak i predati spis višem sudu zbog čega očekuju novo suđenje na Županijskom sudu.

“Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sad je pod Županijskim sudom, a ne Općinskim, na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu”, rekli su novinarima Horvatinčićevi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević.

Šibenski sudac: Sinkopa se ne može opovrgnuti ni utvrditi

Sudac Općinskog suda u Šibeniku Ivan Jurišić Horvatinčića je osudio u ožujku navodeći kako se njegova sinkopa ne može opovrgnuti ni utvrditi. Kao dokaz protiv njega uzeo je skicu pomorske nesreće koju je Horvatinčić izradio, a za koju njegov odvjetnički tim tvrdi da je nezakonito unesena u spis.

Tužiteljstvo smatra da skica nesreće, koja je bila svojevrsno Horvatinčićevo priznanje, nije nezakonit dokaz i da Vijeće nije navelo zašto misli da je to nezakonit dokaz. Tužiteljstvo za Horvatinčića traži strožu zatvorsku kaznu.

Podsjetimo, Horvatinčić je optužen da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjaka svojom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Tada 63-godišnji Horvatinčić na svojoj se jahti družio s bankaricom Anicom Dilber Đerđa. Prevelikom brzinom od 26,4 čvora udario je u talijansku jedrilicu čime je usmrtio nesretne Talijane.

Prema ocjeni zadarskog suda dosad je nesporno vještačenjem ustanovljeno da je Horvatinčić skrenuvši udesno poduzeo zakašnjelu, ali i pogrešnu radnju izbjegavanja udara u talijansku jedrilicu na svega 8,7 sekundi prije udara.

Za razliku od prethodne sutkinje Maje Šupe, sudac Jurišić je na trećem suđenju u sudski spis kao zakonit dokaz uvrstio Horvatinčićevu skicu i pozvao za svjedočenje šibenskog lučkog inspektora Borisa Seljanovskog.