fbpx

U AUSTRALIJI PAKAO Topi se asfalt, čovjek u autu pekao 1,5 kg svinjetine

Australija je jučer doživjela svoj najtopliji dan u povijesti, pokazala su preliminarna mjerenja australskog Ureda za meteorologiju (BoM).

Prosječna maksimalna temperatura zraka u zemlji bila je 40,9 stupnjeva Celzija, čime je srušen dosadašnji rekord iz siječnja 2013. kad su zabilježena prosječna 40,3 stupnja Celzija, navodi BoM.

“Temperatura je u porastu. U većem dijelu unutrašnjosti Australije bilo je zabilježeno više od 45 stupnjeva Celzija”, rekla je meteorologinja BoM-a Diana Eadie. Uvjeti za iznimno toplo vrijeme mogli bi trajati sljedeća tri dana i novi temperaturni rekord možda neće dugo trajati.

Od osam do 16 stupnjeva iznad prosjeka

“Ove vrućine još će se danas intenzivirati. Na jugu i istoku Australije predviđene su temperature od 8 do 16 stupnjeva iznad prosjeka za ovo doba godine”, dodala je Eadie.

U utorak je najviša temperatura zabilježena u Ceduni u južnom dijelu zemlje – 46,5 stupnjeva Celzija.

Pekao meso u automobilu

Stu Pengelly iz Pertha odlučio je napraviti eksperiment. Kupio je 1,5 kg svinjskog buta te ga ostavio u automobilu na 10 sati, javlja Reuters.

Temperatura se u automobilu od jutra, kada je bilo 30 stupnjeva, do podneva popela na čak 81 Celzijev stupanj. Meso nakon 10 sati nije bilo pečeno, ali je bilo skuhano.

Pengelly je izjavio da je eksperiment napravio kako bi ljudima pokazao koliko opasne mogu biti vrućine u automobilu, kao i kako bi ohrabrio sve one koji naiđu na automobil u kojem su dijete ili kućni ljubimac da im bez oklijevanja pomognu.