fbpx

VLADA SE HVALI NOVIM OVRŠNIM ZAKONOM Sad im i šef Vrhovnog suda pokušava objasniti da zbilja nije dobar

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa ustvrdio je da je Ovršni zakon bio dobar te da će novi preopteretiti naše sudove, piše u subotu Jutarnji list.

Kritike na tekst novog Ovršnog zakona o kojemu je saborska rasprava završila u srijedu drugim čitanjem, i dalje ne prestaju, a svi koji su njime nezadovoljni i ocjenjuju ga štetnim od blokiranih, preko gospodarstvenika, javnih bilježnika, odvjetnika, sudaca i drugih, još se nadaju kako je moguće da zakon ne prođe na glasanju i da se vrati Ministarstvu pravosuđa na doradu, navodi dnevnik.

Ovrhe će zatrpati sudove

Jedan od glavnih prigovora koji se iznosi na račun novog Ovršnog zakona vraćanje je ovrha na temelju vjerodostojne isprave sudovima (ali se u postupku zadržavaju javni bilježnici), što bi ih moglo ponovo zatrpati. Hrvatska udruga poslodavaca nedavno se oglasila u povodu ovoga zakona i upozorila da će zbog njega na sudove godišnje doći pola milijuna novih predmeta, a da će ovrhe koje javni bilježnici riješe u 30 dana sada trajati najmanje šest mjeseci. Prvi put mišljenje o novom Ovršnom zakonu dao je i predsjednik Vrhovnog suda Dum Sessa.

“Mi na Vrhovnom sudu u vezi s tim zakonom nismo održali sjednicu odjela, ali mogu prenijeti mišljenje članova radne skupine za izradu teksta novog Ovršnog zakona iz redova sudaca. Mislimo da ne treba okupirati kapacitete suda i da je uvođenje suda kao nekog tko dolazi nakon javnih bilježnika nepotrebno jer je sustav dosad funkcionirao dobro”, rekao je predsjednik Vrhovnog suda koji se svojim mišljenjem pridružio kritičarima novog Ovršnog zakona.

Pobio i glavni argument ministarstva

Sessa se osvrnuo i na argument Ministarstva pravosuđa kojim se opravdava vraćanje ovrha na temelju vjerodostojne isprave na sudove. “Ministarstvo se poziva na presude Europskog suda u predmetima Pula parking i Zulfikarpašić prema kojima se ovrha na temelju javnobilježničkog akta nije mogla provesti prema stranim državljanima. Europski sud je ocijenio da nedostaju elementi kontradiktornosti koje osigurava sud”.

Međutim, predsjednik Vrhovnog suda ukazuje i na to da je Europski sud vrlo jasan kako se to stajalište ne odnosi na stranke unutar Republike Hrvatske, donosi Jutarnji list.