fbpx

AFERA RBA Govorili su ‘prodajmo banke strancima jer oni bolje upravljaju’, sada vidimo koliko su lagali

“Da su banke država u državi pokazala je danas Raiffeisen bank Austria (RBA) koja je raspisala javni natječaj u kojem traži marketinšku agenciju, s posebnim naglaskom da treba biti u stanju provoditi medijski pritisak na Ustavni i Vrhovni sud u Hrvatskoj. Zašto RBA naglašava i traži baš to? Očito su shvatili da je narednih dana izgledno očekivati presudu Vrhovnog suda kojom će se svi ugovori s valutnom klauzulom na CHF proglasiti ništetnim. Tada će uslijediti ogromna obeštećenja građanima kojima je tih osam banaka nezakonito i nemoralno oduzelo milijarde kuna!”, ističu u stranci Promijenimo Hrvatsku koju vodi prof. Ivan Lovrinović.

“Umjesto da na temelju tako jasne javne objave u pisanom obliku HNB u roku 24 sata oduzme dozvolu za rad RBA banci zbog očite namjere da se miješa u neovisnost sudstva vršeći pritisak preko medija, oni poručuju da će obaviti nadzor.

HNB štiti HDZ i SDP

To u prijevodu znači da HNB neće ništa napraviti! Takav HNB su štitili i štite i HDZ i SDP.

S druge strane godinama govorimo i ukazujemo da su HNB i banke u jednom kolu i da rade na štetu građana jednostranom promjenom kamatnih stopa, prevaljivanjem rizika promjene tečaja samo na leđa građana, uvođenjem preko 200 oblika naknada itd. Umjesto poticanja razvoja banke iscrpljuju i građane i poduzeća.

Nema suverenosti i demokracije dok našim novcem upravljaju otuđeni financijski centri moći koji u bankarstvu drže 90% vlasništva!

Govorili su nam: prodajte banke strancima jer oni bolje upravljaju, imat ćete kamate kao Zapad itd. Danas točno vidimo da su to bile najvećim dijelom laži i obmane. Te iste strane banke nisu u svojim zemljama odobravale kredite uz valutnu klauzulu.

Pogledajte; ako oročite depozit na godinu dana u banci dobit ćete kamatu 0,2%, a ako tražite gotovinski kredit morat ćete ga platiti 6%. To znači da imaju maržu 3000%. Dakle, 30 puta skuplje prodaju kredite negoli što nama plaćaju na depozite. To je lihvarenje u pravom smislu riječi!

I zato se HNB mora staviti na nove temelje, pod demokratsku kontrolu, a banke služiti razvoju gospodarstva i standarda građana, a ne lihvarenju i izvlačenju kapitala u inozemstvo. Za takvu promjenu nam treba vaša velika podrška.

HNB mora oduzeti dozvolu za rad RBA banci jer je svojim činom srušila sve standarde i otvoreno se stavila iznad ustava i svih zakona! Što je najgore, svoju poziciju financijske moći za ovakvo ponašanje izgradili su na našoj štednji, zaključuju u stranci Promijenimo Hrvatsku.

Izvor: Paraf.hr