fbpx

Hrvatska liječnička komora: Kolindina izjava je uvredljiva za liječnike

Hrvatska liječnička komora poslala je priopćenje u kojem su se osvrnuli na Kolindine komentare o korupciji.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Hrvatska liječnička komora smatra uvredljivom i potpuno neprihvatljivom izjavu predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, koja je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU, a prema pisanju britanskog The Guardiana kojeg su prenijeli i hrvatski mediji, rekla da u Hrvatskoj ‘kada idete kod doktora, svi očekuju da donesete barem cvijeće, čokoladu i slične stvari’.

Neutemeljene predrasude

Takvom izjavom predsjednica Grabar Kitarović iznosi neutemeljene predrasude i time omalovažava etičnost liječnika u Hrvatskoj i njihov predani rad.

‘Hrvatska liječnička komora kao krovna organizacija liječnika uvijek se beskompromisno zauzima za odgovorno, profesionalno i etično obavljanje liječničke profesije. Ovakva paušalna i neistinita izjava vrlo je neodgovorna, ugrožava ugled liječničke profesije i može narušiti povjerenje pacijenata u hrvatske liječnike’, rekla je predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju HLK-a, prof. dr. sc. Lada Zibar.

Ono što hrvatski liječnici ‘očekuju’, a predsjednica Grabar Kitarović je propustila spomenuti je rješavanje problema nametnute protuzakonito visoke radne satnice, donošenje Zakona o plaćama liječnika, rješenje nereprezentativnosti i prestanak upornog ignoriranja zahtjeva liječnika za samostalnim pregovaranjem, rješavanje problema nasilja u zdravstvenim ustanovama…

Popis problema u zdravstvu je ogroman i jedino što liječnici u Republici Hrvatskoj očekuju je da vladajući i zdravstvena administracija počnu učinkovito rješavati nagomilane probleme”, stoji u priopćenju Hrvatske liječničke komore.

Izvor: Index.hr