KRISTIJAN KAPOVIĆ: “U top 10 destinacija smo u Hrvatskoj, a očekuje nas jedan od najvećih komunalnih projekata”

S više od 2,6 milijuna noćenja te 150 tisuća dolazaka 2019. godinu završili smo kao osma turistička destinacija u Hrvatskoj, kaže Kapović za Večernji list.

U 25 godina postojanja, Općina Vir prošla je kroz uzbudljivo, povremeno dramatično i posljednjih 15 godina izrazito razvojno razdoblje.

Od uspostave Općine Vir 1993. godine i prve realizacije nekoliko važnih projekata, do političke krize, bankrota njezinih poduzeća i dolaska povjerenika Vlade Republike Hrvatske na kraju milenija te, nakon 2003. godine, kraćeg perioda stabilizacije i ubrzanog razvoja neusporedivog sa susjednim mjestima – život otoka i otočana obilježili su demografski rast nezabilježen u ostatku Hrvatske, infrastrukturni projekti goleme materijalne i civilizacijske vrijednosti, dosljedno provođenje socijalnog programa koji je proračunski, strukturno i sadržajno iznad svih hrvatskih lokalnih politika te pretvaranje otoka u turističku destinaciju s više od dva milijuna noćenja i stalnim mjestom u “top 10” hrvatskih turističkih destinacija. O tome kako je otok, “predodređen i definiran” za neuspjeh, koji je početkom 90-tih godina prošlog stoljeća jedva imao 900 stanovnika, a danas više od četiri i pol tisuće, postao hit turistička destinacija te mjesto velikih i brojnih manjih komunalnih projekata, a sama općinska uprava stabilan generator razvoja, s načelnikom Općine Vir Kristijanom Kapovićem, koji je na toj dužnosti kontinuirano 16 godina, razgovarao je glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

– Vir je u 2019. godini nastavio trendove rasta iz prethodnih godina. Najveći uspjesi ostvareni su u posljednjih pet godina kad smo postali prva turistička destinacija Zadarske županije te ušli među top 10 destinacija u Hrvatskoj. S više od 2,6 milijuna noćenja te 150 tisuća dolazaka 2019. godinu završili smo kao osma turistička destinacija u Hrvatskoj. Posljednje dvije godine smo rasli za 30 posto u noćenjima, a 21 posto u dolascima turista – naglasio je Kapović. Vir se kroz ulaganja u mnoge projekte i organizacije događaja nastoji nametnuti kao atraktivna turistička destinacija kroz cijelu godinu.

– Mi smo zapravo na turističkom početku kad je riječ o ozbiljnom smještaju jer nemamo hotel, marinu, dobro organizirani kamp pa 99 posto rezultata ostvarujemo kroz obiteljski smještaj, a na taj način je teško raditi na produženju sezone. No, ako je taj smještaj ujedno i u vlasništvu privremenih turista onda se na tome može graditi. Mi smo primjer upravo toga – tvrdi Kapović i dodaje kako postoji velika vikendaška populacija na Viru te da su stranci većinom vlasnici kuća za odmor. Prednjače Slovenci, Mađari, Česi i Slovaci.

Kapović je najavio kako Vir očekuje jedan od najvećih projekata komunalne infrastrukture u Hrvatskoj – aglomeracija vrijedna 100 milijuna eura. – Od toga 85 posto će biti financirano sredstvima Europske unije dok će se 15 posto financirati iz proračuna jedinica lokalne samouprave te Vlade RH – najavljuje Kapović.

Izvor: Vecernji.hr