fbpx

Kujundžići su spornu kuću kupili sami od sebe za 100.000 eura

Ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer je, slijedom upita i nagađanja o vrijednosti obiteljske kuće u Markuševcu, priopćenjem izvijestio da je kuću kupio 2010. godine kreditom od 100.000 eura, da je njezina vrijednost po procjeni stručnjaka 2016. bila oko 120.000 eura, a da danas vrijedi oko 250.000 eura.

Kujundžić navodi da su kuću u Markuševcu od 120 kvadratnih metara supruga i on kupili 2010. godine kreditom od 100.000 eura podignutim u PBZ-u uz kamatnu stopu od 6,40 posto.

“To je vrijeme kada su tržište nekretnina i cijene bile na najnižoj razini”, ističe ministar zdravstva.

U ožujku 2016. godine, sedam mjeseci prije nego što je izabran za ministra, navodi Kujundžić, “reprogramirali smo kredit u PBZ-u kreditom od 65 tisuća eura koji je moja supruga podigla u OTP banci uz kamatu od 2,99 posto”.

Kupili kuću sami od sebe

Telegram je danas otkrio nove detalje o spornoj kući. Tu nekretninu u Markuševcu ministar i njegova supruga kupili su od njezine građevinske firme prije likvidacije.

Kuću u Markuševcu Kujundžići su 2010. za 100.000 eura otkupili od tvrtke Zidni vrt d.o.o., u vlasništvu ministrove supruge Tatjane Kujundžić. Danas likvidirana tvrtka bavila se izgradnjom stambenih i poslovnih prostora, a jednu od nekretnina kao direktorica i vlasnica tvrtke Tatjana Kujundžić prodala je suprugu i sebi. Godinu dana nakon te transakcije račun tvrtke je blokiran, a Tatjana Kujundžić tri godine ne podnosi financijska izvješća za svoju tvrtku. Zidni vrt zato je likvidiran 2014. godine.

Iz ugovora o kupoprodaji, kojim Telegram raspolaže, jasno se vidi kako je prodavatelj tvrtka Zidni vrt koju zastupa Tatjana Kujundžić, a kupci su Tatjana i Milan Kujundžić kao privatne osobe. Vrijednost kuće navedena je kao 100.000 eura, s uključenim PDV-om. Kako bi mogli realizirati otkup kuće, Kujundžići u isto vrijeme podižu stambeni kredit u PBZ-u, koji glasi na suprugu s ministrom kao solidarnim dužnikom.

Prema ugovoru o kreditiranju, vještaci PBZ-a istu su kuću u tom trenutku procijenili drastično drugačije: 2,3 milijuna kuna, odnosno 316 tisuća eura. Kupoprodajni ugovor sklopljen je 30. kolovoza 2010., a ugovor s bankom dva tjedna kasnije, 15.9.2010.

Dakle, u trenutku kada su iz vlastite tvrtke kupovali kuću za 100 tisuća eura, obitelj Kujundžić uzima kredit za koji vještaci PBZ-a tu istu nekretninu procjenjuju na gotovo tri puta viši iznos.

Ispada da je obitelj Kujundžić stan u luksuznoj novogradnji platila 760 eura po kvadratu i pritom besplatno dobila dvije velike terase, garažu za dva automobila i uređeni vrt od 178 kvadrata.