fbpx

Objavljena velika lista o korupciji, Hrvatska gora od Kube i Jordana

Transparency International objavio je godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije. Navodi da su napori u borbi protiv korupcije u stagnaciji u zemljama G7.

U izvješću stoji da dvije trećine zemalja svijeta, što uključuje i brojne napredne ekonomije svijeta, pokazuju znakove stagnacije ili smanjene borbe protiv korupcije.

Na sljedećoj interaktivnoj karti vidi se koji su rezultat zemlje ostvarile.

Klikom na pojedinu zemlju vide se podaci, a prikazano je i na kojem se mjestu zemlja nalazi.


 

Kako je prošla Hrvatska?

Na ljestvici od 180 zemalja, Hrvatska je na 63. mjestu s 47 bodova. To znači da je naš rezultat lošiji nego prethodne godine, kada je indeks percepcije korupcije za Hrvatsku iznosio 48 bodova.

2017. i 2016. bio je 49, dok je 2015. bio 51. U zadnjih pet godina rezultat je sve lošiji.

Naime, prema indeksu percepcije korupcije, zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100. 0 predstavlja jaku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

Koje su najbolje i najgore zemlje?

Prema indeksu percepcije korupcije, najtransparentnije države u 2019. godini bile su Danska i Novi Zeland s 87 bodova, Finska s 86 bodova te Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija, koja je ostvarila 13 bodova, Južni Sudan s 12 te Somalija s 9 bodova.

Kada govorimo o zemljama EU-a, od Hrvatske su lošije Rumunjska i Mađarska s po 44 boda te Bugarska s 43 boda.

Grčka je pretekla Hrvatsku s 48 bodova, što je bio naš prošlogodišnji rezultat. Prosjek članica Europske unije je 64 boda, što znači da je Hrvatska lošija od prosjeka EU-a.

Izvješće obuhvaća 180 zemalja

Izvješće obuhvaća 180 zemalja i teritorija po stupnju percepcije o korupciji javnog sektora. U njemu je 13 stručnih procjena i anketa.

Više od dvije trećine zemalja imalo je rezultat slabiji od 50, s prosječnim rezultatom od samo 43. Od 2012. godine samo 22 zemlje su značajno poboljšale svoj rezultat, a među njima su Estonija, Grčka i Gvajana.

21 je značajno pogoršala rezultat, a među njima su Australija, Kanada i Nikaragva.

Istraživanje Transparencyja pokazalo je da najnaprednije ekonomije ne mogu biti zadovoljne svojim postignućima ako žele nastaviti borbu protiv korupcije.

Za zemlje G7 rezultati su lošiji nego prošle godine. Kanada je pala za 4 boda, Francuska za 3, kao i Velika Britanija, dok je SAD pao za 2. Njemačka i Japan nisu napredovali, a Italija se popravila za jedan bod.

Izbori i financiranje stranaka

Zemlje u kojima su izbori i financije stranaka otvoreni raznim utjecajima su manje sposobne da se bore protiv korupcije, pokazuje analiza izvješća.

“Frustracija korupcijom u vladi i manjak povjerenja u institucije govori da je potreban veći politički integritet”, rekla je Delia Ferreira Rubio, šefica Transparency Internationala.

“Vlade hitno moraju adresirati koruptivnu ulogu velikog novca u financiranju političkih stranaka, kao i nepravedan utjecaj koji taj novac ima na naše političke sustave”, dodala je.

Korupcija i politički integritet

Transparency javlja kako analiza pokazuje da zemlje koje su dobre po indeksu korupcije imaju jaču financijsku regulativu, kao i širi spektar političkih konzultacija.

Zemlje u kojima su financijske regulative sveobuhvatne i u kojima se provode imale su u prosjeku rezultat preko 70 prema indeksu percepcije korupcije, dok zemlje u kojima takve regulative ne postoje ili se slabo provode imaju rezultat od 34 ili 35.

Šezdeset posto zemalja koje su se značajno popravile od 2012. također ima jače regulative oko donacija u političkim kampanjama.

“Manjak stvarnog progresa protiv korupcije u većini zemalja je razočaravajući i ima duboko negativan utjecaj na građane diljem svijeta”, rekla je Patricia Moreira, direktorica Transparency Internationala.

“Kako bismo imali ikakvu šansu okončati korupciju i popraviti živote ljudi, moramo se uhvatiti u koštac s vezom velikog novca ii politike. Svi građani moraju biti zastupljeni kada se donose odluke”, rekla je.

Zemlje sa širim konzultacijskim procesom ostvarile su rezultat od 61 ili viši, a zemlje u kojima je suprotno su ostvarile rezultat ispod 32.

Što je indeks percepcije korupcije?

Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. godine. Od tada je vodeći globalni indikator korupcije u javnom sektoru u zemljama diljem svijeta.

2012. godine Transparency International je revidirao svoju metodologiju pa je omogućena usporedba rezultata iz godine u godinu.