fbpx

PUPIĆ-BAKRAČ “U svaku poru zdravstvenog sustava uvukla se politika (čitaj HDZ), a sustav je u kolapsu”

Povodom stanja u zdravstvenom sustavu u gradu Zadru priopćenjem za javnost oglasio se županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.


PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

U posljednje vrijeme provlači se u javnosti teza kako je zdravstveni sustav u gradu Zadru i županiji pred kolapsom. To nije točno. Ako 25.000 žena nema ginekologa, 1.200 djece nema pedijatra, Opća bolnica nema patologije, Hitna je sve samo ne hitna… onda se radi kolapsu sustava, a ne o predkolapsnom stanju.

Najnesposobniji župan u povijesti županije uvjerava nas da će sve biti u redu. Jedino čime se taj narcis sustavno bavi u svom mandatu je PR, iskače iz paštete sa promo člancima i sponzoriranim objavama na facebooku koje plaća iz proračuna županije. Sa slikama u pozi Cezara koje prate te objave poručuje nam kako on nešto smisleno radi, kako je pametan i sposoban.

Nekidan na Dnevniku RTLa zamjenik ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije Mario Kožul tvrdi da je sve pod kontrolom, upravo zapošljavaju nove liječnike… i tako bla,bla… Problem je jedino u tome što viđeni član HDZ-a Mario Kožul, poznatiji u gradu pod nadimkom Mario Neboder nema pojma što govori i o materiji o kojoj govori. Naime dotični je završio hotelijerstvo u Opatiji. Kako je došao na mjesto zamjenika ravnatelja Doma zdravlja Bog te pita.

Zdravstvo je u lošem stanju u cijeloj državi. Budući je Zadar 5. po veličini u RH, atraktivan primorski grad ugodan za život kod nas bi ti problemi trebali biti manje izraženi u odnosu na ostatak države, a oni su kudikamo veći. Zašto je tomu tako? Osim što znatno više za svoj rad mogu zaraditi u inozemstvu i privatnom sektoru u Zadru postoji i dodatni problem. U svaku poru zdravstvenog sustava uvukla se politika (čitaj HDZ). U bolnici ili bilo gdje drugdje ne možete biti šef odjela, bilokakav rukovodeći kadar bez partijske knjižice i amenovanja stranke. Joso Istambulski na partijskim kružocima tvrdi kako je bolnica HDZova te kako tamo ne treba zapošljavati politički nepodobne kadrove. Koliko je mlade ljude briga za politiku i političare možda najbolje govori TV prilog sa prošlogodišnje norijade gdje gotovo niti jedan maturant nije prepoznao Bernadića na slici a pola njih niti premjera. Zar stvarno netko očekuje da će oni kada teškim radom i učenjem završe fakultet poštovati autoritet politike, nesposobnjakovića, neradnika. Pored bolje plaćenih poslova u inozemstvu i mogućnosti otvaranja privatne prakse oni bi trebali odabrati rudaranje u lošem javnom sektoru gdje su im zapovjedna linija Mario Neboder, Joso Istambulski, Longin i slični.

Stanje je loše i neće biti bolje kao što tvrde Mario Neboder i Longin. Biti će gore jer smo upali u nepovratnu spiralu. Što je manje doktora u javnom sektoru veće su gužve, sve više ljudi ide u privatne ordinacije. Potreba za doktorima u privatnom sektoru rapidno raste uz puno bolje plaće i uvjete. Većina specijalizanata opće bolnice Zadar neće ostati raditi u istoj nakon završetka specijalizacije. Dosadašnji trend odlaska doktora iz javnog sektora samo će se još brže nastaviti.

Vijećnik u Županijskoj skupštini Zadarske županije
Marko Pupić Bakrač