fbpx

RBA BANKA OSTAJE BEZ LICENCE ZA RAD? Guverner najavio nadzor zbog pritiska na Ustavni sud

Nakon što je jučer Index otkrio da je Raiffeisen banka objavila oglas u kojem traži PR agenciju u kojoj bi, navodno, vršila pritisak na Ustavni sud oko odluka o kreditima u švicarskim francima, guverner HNB-a Boris Vujčić za N1 televiziju odgovorio je da će provesti nadzor nad bankom.

Potvrdio je da je vidio priču oko spornog oglasa kojim RBA za usluge kriznog komuniciranja traži agenciju čiji je jedan od zadataka i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj”.

Nezavisni zastupnik u Hrvatskom saboru Marin Škibola tim je povodom održao je u Rijeci konferenciju za medije.

Pritisak na sudstvo je zabranjen

“Ukoliko je točno da je u javnom pozivu banke stajala rečenica o usluzi vršenja pritiska na Ustavni sud, što je izričito zabranjeno hrvatskim propisima i suprotno demokratskim uzusima, RBA banka zaslužuje da joj se oduzme dozvola za rad.“

Odvjetnica Nicole Kwiatkowski, suautorica kolektivne tužbe protiv osam banaka u slučaju švicarac, kaže kako je riječ o nedopustivoj praksi koja bi mogla imati posljedice na krajnju presudu. Goran Aleksić, saborski zastupnik SNAGA-e i aktivist Udruge Franak, tvrdi kako je riječ o ilegalnom napadu na neovisno sudstvo te dokaz da se hrvatske banke očigledno nikoga ne boje.

Ulovljeni na djelu

U pozivu za odabir PR agencije od strane Raiffeisen Banke, u kojem banka traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, stoji kako je jedan od zadataka te agencije i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj”.

Po hrvatskim i međunarodnim zakonima zabranjen je bilo kakav pritisak na pravosuđe, odnosno sutkinje i suce, a Europski sud za ljudska prava već je rušio hrvatske presude zbog sumnje u pritisak kako javnosti, tako i zainteresiranih strana.

Iako u pozivu, koji je napisan na engleskom jeziku, doslovno stoji “Putting the pressure on the Constitutional and other Croatian courts“, u RBA banci u izjavi za Index tvrde kako su tražena “isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke”.