fbpx

RESSLER NA LEDU Plenković otpisao svog miljenika, Šeksova posinka koji se javno distancirao od njega

Hrvatski premijer Andrej Plenković koncem proteklog tjedna politički je otpisao Karla Resslera, HDZ-ova zastupnika u Europskom parlamentu. U njega se razočarao ponajprije jer se radi o mladom konzervativnom političaru koji je u punom smislu te riječi upravo Plenkovićev politički proizvod, piše Nacional.

’Ressler je za njega u političkom smislu mrtav’’. Tako je tijekom vikenda visoki politički izvor blizak premijeru Andreju Plenkoviću za Nacional ukratko prokomentirao neočekivanu izjavu Karla Resslera, kojom se taj mladi konzervativni političar neizravno distancirao od aktualnog premijera i predsjednika HDZ-a.

Isti izvor za Nacional je i dodatno pojasnio kako se Plenković osjeća nakon te Resslerove izjave. O tomu je rekao:

’Ressler je duboko razočarao Plenkovića. Između njih pukli su svi mostovi. Plenković se oko njega potpuno predomislio i sada misli da je Ressler i politički potkapacitiran jer je zaigrao na kartu desnog konzervativnog fundamentalizma. To ga je, ako će se Plenkovića pitati, otpisalo za bilo kakve ozbiljnije operacije u nastavku njegove političke karijere. I to unatoč tomu što još nije sigurno je li s tom izjavom uoči nadolazećih unutarstranačkih izbora najavio podršku Davoru Ivi Stieru, ili ne’’.

Gostujući u N1 Studiju uživo prošlog petka, Ressler je najprije iznenadio odgovorom na pitanje tko je njegov favorit na nadolazećim unutarstranačkim izborima, rekavši: “Sad ulazimo u te izbore, oni još nisu služeno raspisani. Ovo je proces u kojem ćemo puno razgovarati. Za mene je bitno da imamo jasan smjer stranke i koji će ljudi predstavljati svaku od ovih komponenata i da nastavimo s modernizacijom.” Na ponovljeno pitanje novinara i urednika Igora Bobića podržava li smjer u kojem Andrej Plenković vodi HDZ, odgovorio je: “U fazi smo kada nitko od kandidata neće imati a priori bjanko podršku od nikoga, razgovarat ćemo o svemu. Cijenim Andreja Plenkovića, sve što je napravio i za HDZ i za Hrvatsku.”

Te riječi mogle su se protumačiti kao svojevrsni oproštaj i odricanje Resslera od Plenkovića i njegove politike, tim više što Ressler ni na ponovljeno pitanje Igora Bobića nije ustuknuo niti dao jasnu podršku Plenkoviću.

Srušeni svi mostovi

‘Između njih pukli su svi mostovi. Plenković se oko Resslera predomislio i sada misli da je Ressler i politički potkapacitiran jer je zaigrao na kartu desnog konzervativnog fundamentalizma’, kaže izvor blizak Plenkoviću
Tako su to protumačili i neki visoki dužnosnici HDZ-a: “Da je ta izjava bila nespretno izrečena, onda bi se Ressler ispravio kad ga je voditelj ponovno pitao podržava li smjer kojim Plenković vodi HDZ. Na to pitanje, on nije rekao: “Niste me dobro razumjeli, naravno da podržavam i podržat ću Andreja Plenkovića.”

Kako on to nije rekao, sve je upućivalo na to kao da ga se odrekao. “Andrej Plenković doveo se u situaciju da će oni koji su bili najveći profiteri od njegove vladavine, ulizice, njegovi proizvodi i njegovi klonovi, prema njemu biti najgrublji i najbezobzirniji”, tim je riječima jedan viđeniji saborski zastupnik HDZ-a komentirao kako gleda na prošlotjednu izjavu Karla Resslera, HDZ-ovog zastupnika u Europskom parlamentu i posinka stranačkog doajena Vladimira Šeksa kojom se on ogradio od predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i nije mu dao jasnu podršku na predstojećim unutarstranačkim izborima. Ta je izjava možda najbolje najavila novi raspored odnosa snaga u HDZ-u i moguća dosad neočekivana “prestrojavanja”.

Iza svega stoji Šeks

Resslerov nastup izazvao je šok u HDZ-u jer se nije očekivalo da će Plenkovićev “miljenik” kojeg je osobno Plenković stavio na prvo mjesto na listi na izborima za Europski parlament, i zbog toga riskirao izborni podbačaj jer je riječ o stranački i u javnosti još uvijek nedovoljno etabliranom članu stranke – među prvima ustati protiv njega. Odmah je u stranačkim krugovima glavno pitanje postalo: je li Resslerov istup koordiniran s Vladimirom Šeksom, njegovim poočimom i ujedno osobnim savjetnikom predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića. Više relevantnih izvora iz HDZ-a u razgovoru za Nacional reklo je kako smatraju da je nemoguće da se Ressler oko tako značajnog istupa ne bi savjetovao sa Šeksom. Tvrde da to možda najbolje ocrtava odnos Plenkovića i Šeksa koji je značajno zahladio nakon što je Šeks još 16. rujna na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a pred pedesetak visokih stranačkih dužnosnika iznio tezu da bi poraz Kolinde Grabar-Kitarović oslabio i Plenkovićevu poziciju u HDZ-u. Na to mu je Plenković ljutito odgovorio: “Vlado, nemojte mene vezivati uz Kolindu. Mi ćemo predsjednici pomoći, ali sve je ipak na njoj. Ne slažem se da bi njezin poraz ujedno bio i moj poraz.” Kako je tada prenio Novi list riječi izvora iz HDZ-a: “Plenković je bio vrlo osoran prema Šeksu, a zna se kakav je Vlado, neće mu to zaboraviti.”

Jedan od nekoliko HDZ-ovih dužnosnika s kojima je Nacional razgovarao rekao je da ga je i osobno iznenadio Resslerov istup.

‘Dečko nije glup’

“Ključno je pitanje je li se konzultirao s očuhom odnosno sa Šeksom, u tom slučaju to bi bio još veći udarac Plenkoviću. Ne znam je li taj istup trebao poslužiti da se i sam Ressler pozicionira na unutarstranačkim izborima, u tom smislu mislim da je premlad, ali činjenica je da se distancirao od mudrog vođe i sad je samo pitanje kako je mudri vođa na to reagirao, to ćemo tek vidjeti”, kaže taj izvor.

Drugi izvor iz HDZ-a smatra da je Ressler to definitivno učinio po nečijoj sugestiji:

“Dečko nije glup, morao bi biti svjestan što je rekao, a moj je dojam da je to što je rekao, rekao po nečijoj sugestiji, da mu je taj netko rekao da bi bilo dobro da se distancira od Plenkovića. Vrlo je vjerojatno da je taj netko mogao biti Šeks s kojim su Ressler i njegova supruga vrlo bliski, često se čak Šeksa i Resslerovu suprugu Karlu može zajedno vidjeti u kazalištu.”

Međutim, izvori iz vrha HDZ-a uvjereni su da iza Resslerova istupa ne stoji Vladimir Šeks jer smatraju da on čvrsto podržava Plenkovića, nego da se to prije može pripisati Resslerovim kontaktima s utjecajnim pojedincima iz konzervativnih kršćanskih udruga, poput udruge Vigilare te udruge U ime obitelji, što ga povezuje više s Davorom Ivom Stierom, nego sa Šeksom.

U prilog tome da Šeks nema veze s tim govori i podatak da je Nacional nekoliko dana prije predsjedničkih izbora razgovarao s osobom iz neposrednog Šeksova kruga i ta osoba rekla je da Šeks daje punu podršku Plenkoviću. Štoviše, prepričavao je kako je Šeks u jednom društvu govorio što se sve još može napraviti da se pokuša izboriti pobjeda Kolinde Grabar-Kitarović. Je li se i što u tih nekoliko dana promijenilo u odnosima Šeksa, Resslera i Plenkovića i što je pozadina Resslerova istupa, sami protagonisti nisu objasnili. Plenković se službeno o Resslerovoj izjavi nije očitovao.

Vladimir Šeks nije odgovarao na telefonske pozive, a Ressler je također bio nedostupan i nije odgovarao na pozive ni poruke.