fbpx

SMRTONOSNI VIRUS Proglašeno izvanredno stanje, a Hrvatska nema termalne skenere za provjeru putnika!

I dok je susjedna Srbija još prije devet dana izvijestila da će zbog koronavirusa provjeravati putnike koji stižu na beogradski aerodrom Nikola Tesla uz korištenje termalne kamere, koja mjeri temperaturu putnika, Hrvatska još uvijek nema takve uređaje na zagrebačkom aerodromu, doznaje portal Index. Hrvatsku je, naime, koronavirus poprilično iznenadio.

“Nemamo uređaje za skeniranje, to tek treba naručiti Ministarstvo zdravstva”

“Nemamo uređaje za skeniranje tjelesne temperature kod putnika. To tek treba naručiti Ministarstvo zdravstva u kojem se nalazi krizni stožer za koronavirus. Oni odlučuju o svemu što je potrebno oko tog virusa, a toplinske kamere bi svakako morali imati. Kod nas je jedina karantena ona u Zaraznoj bolnici Fran Mihaljević i ondje će se uputiti svi na koje se posumnja da su zaraženi koronavirusom”, rekla je za Index glasnogovornica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Mary Novosel.

Poslali smo upit Ministarstvu unutarnjih poslova te smo ih pitali posjeduje li granična policija termalne kamere, no oni su nas uputili da se obratimo Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, s obzirom na to da u slučaju potrebe, navode, granična policija u zračnim lukama postupa temeljem zahtjeva i uputa navedenog Zavoda.

Zračna luka Zagreb: Kod nas dežura liječnički tim

Tražili smo odgovor i od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ), gdje su nam rekli da granična sanitarna inspekcija na zagrebačkoj zračnoj luci provodi 24-satno dežurstvo.

“Za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti i procedura u smislu prevencije koronavirusa u zračnoj luci, nadležne službe su granične sanitarne inspekcije, koje u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova imaju potrebne informacije o dolaznim putnicima iz područja koja su pod posebnim nadzorom”, odgovorili su nam iz MZLZ-a.

“Granična sanitarna inspekcija na zagrebačkoj zračnoj luci ima 24 satno dežurstvo, kao i medicinski tim Doma zdravlja Zagrebačke županije. Sa zračnom lukom su dogovoreni standardni postupci za prihvat putnika u dolasku, transferu, tranzitu i odlasku po kategorijama, te lokacije njihovog pregleda i mogućeg zadržavanja/izolacije, prema odluci sanitarnih inspektora”, odgovorili su nam iz zagrebačke zračne luke.

Nakon njihovog odgovora zatražili smo odgovore i od sanitarne inspekcije.

Sanitarna inspekcija: Granični sanitarni inspektori prisutni su na svim graničnim prijelazima do 16 h

“Granična sanitarna inspekcija surađuje sa svim tijelima koji sudjeluju u međunarodnom prometu, odnosno s Ministarstvom unutarnjih poslova i Carinskom upravom Ministarstva financija na Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb. Također, postupa prema uputama koje su donijeli Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo odnosno Krizni stožer, a u svrhu provedbe aktivnosti glede osiguravanja mjera za suzbijanje i sprečavanje širenja Coronavirus – a (2019 – nCoV). Osim na MZL Zagreb granična sanitarna inspekcija uključena je u provođenje navedenih aktivnosti i na cestovnim graničnim prijelazima, na kojima se inače i nalazi”, odgovorili su nam iz sanitarne inspekcije.

Ističu kako su na navedenim mjestima granični sanitarni inspektori prisutni svakog radnog dana od 8 do 16 sati te u pasivnom dežurstvu svakog dana u tjednu 24 sata.

“Kontakti sanitarnih inspektora dostavljeni su Centru 112, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i epidemiološkim službama županijskih zavoda za javno zdravstvo. Obzirom na navedenu izvanrednu situaciju, pasivno dežurni sanitarni inspektori su u obvezi pojačanog pasivnog dežurstva i hitnog javljanja na službeni mobitel, a vezano uz mogućnost poziva nadležnih službi radi prevencije pojave i širenja Coronavirus (2019 – nCoV)”, stoji u odgovoru.

Koronavirus iznenadio Hrvatsku

Iz odgovora svih institucija vidimo kako Hrvatska još uvijek nema prijeko potrebne termalne skenere, a neslužbeno doznajemo kako je Hrvatsku poprilično iznenadio koronavirus o kojem se već tjednima govori, iako je jučer Odbor za hitna stanja Svjetske zdravstvene organizacije donio preporuku da se ova bolest proglasi javnozdravstvenim hitnim stanjem od međunarodnog značaja.

Istovremeno, kako smo na početku naveli, susjedna Srbija već ima postavljene termalne kamere na aerodromu. O tome je izvijestio ministar zdravlja te zemlje Zlatibor Lončar koji je još prije devet dana izjavio kako će provjeravati putnike koji stižu na beogradski aerodrom Nikola Tesla uz korištenje termalne kamere. Potom će one za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom smjestiti u karantenu i zatim ih premjestiti u Kliniku za zarazne bolesti na daljnje praćenje.

Inače, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa, stoji na stranicama HZJZ-a.

Najnoviji podaci objavljeni danas na njihovoj stranici pokazuju da je trenutno 9834 laboratorijski potvrđenih oboljelih od koronavirusa u svijetu, dok je trenutni broj umrlih od tog virusa 213. U Europskoj uniji je 14 oboljelih, u Hrvatskoj nijedan, a među zemljama EU-a u kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom su Njemačka, Francuska, Finska i Italija.

Ovo su kriteriji po kojima će se raditi dijagnoza na koronavirus

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donosi kliničke i epidemiološke kriterije na temelju kojih se postavlja sumnja na infekciju 2019-nCoV kod oboljelih. Kriteriji će se, navode, mijenjati po potrebi, ovisno o novim saznanjima.

Sumnja na infekciju 2019-nCoV postavlja se u slučaju kad su zadovoljeni sljedeći kriteriji: klinički znakovi/simptomi i epidemiološka anamneza – povišena tj. temperatura i simptomi zahvaćenosti donjih dišnih putova (kašalj, teško disanje). Također, pokazatelje je i da je osoba tijekom zadnjih 14 dana prije početka simptoma putovao/la u Wuhan ili druge dijelove pokrajine Hubei ili da je tijekom zadnjih 14 dana imala bliski kontakt s oboljelom osobom u koje je laboratorijski potvrđen 2019nCoV ili u koje je zbog sumnje na bolest laboratorijska obrada na nCoV u tijeku.

“Pacijenti moraju zadovoljavati kliničke i epidemiološke kriterije. Bez ispunjenog uputnika neće se raditi dijagnostika”, navode u HZJZ-u.

Izvor: Index.hr