fbpx

Strani list o masovnom iseljavanju iz Hrvatske: “Novac to neće riješiti”

Vodeći luksemburški dnevni list na njemačkom jeziku Luxemburger Wort (LW) raspisao se o masovnom iseljavanju iz Hrvatske, konstatirajući da hrvatska politika na ovaj izazov nudi simplistička rješenja. “Građani predsjedavateljici Europske unije okreću leđa”, ističe se u članku.

Luxemburger Wort jedna je od najstarijih novina u Luksemburgu, osnovana 1848. godine, tri dana nakon ukidanja cenzure. Vlasnik lista je luksemburška nadbiskupija, tako da se Luxemburger Wort može smatrati liberalno-konzervativnim listom s katoličkim štihom.

Mračni narativ o iseljavanju

List ističe da ima dosta razloga zbog kojih se Hrvatskoj može zavidjeti: “očaravajući grad Dubrovnik koji je postao kulisa za glavni grad Westerosa u hit seriji “Igra prijestolja”, nogometne uspjehe, Rijeku kao europsku prijestolnicu kulture, “glavni grad Zagreb koji kombinira srednjoeuropsku eleganciju, pankersku drskost i uživanje u slobodnom vremenu” itd.

S druge strane se premijer Andrej Plenković – kojeg opisuju kao “pripadnika umjerenog krila desnog HDZ-a” – u povodu predsjedanja Hrvatske Europskom unijom odlučio proširiti “mračni narativ” o iseljavanju, ističući da Hrvatska svake godine izgubi “grad veličine od 15-16 tisuća stanovnika”, a i da je prirodni priraštaj negativan. Plenković širi poruku da je “Hrvatska egzistencijalno ugrožena demografskim problemima”, a to treba brinuti i Europsku uniju.

LW navodi da je Hrvatsku od ulaska u EU 2013. godine napustilo oko 5 posto stanovništva, a jedan od razloga iseljavanja su i veće plaće u drugim članicama Unije.

Iseljavanje obrazovanih

Citiraju stručnjaka za regiju Floriana Biebera sa Sveučilišta u Grazu koji ističe da je emigracija stari fenomen na prostoru bivše Jugoslavije, no da je sada razlika u tome što iseljavanju visokoobrazovani, primjerice liječnici. Prije su odlazili niskoobrazovani radnici koji su nalazili poslove u, primjerice, njemačkoj industriji, a sada odlazak stručnjaka stvara strukturne rupe u nekim dijelovima zemlje.

Navodi se kako postoje drastični primjeri, poput činjenice da u Hrvatskoj liječnici ostaju raditi i nakon umirovljenja jer bi se inače zdravstveni sustav raspao. LW podsjeća da se sa sličnim strukturnim problemima suočavaju i članice EU-a Bugarska i Rumunjska, ali i zemlje regije koje još nisu u Uniji.

Plenković iseljavanje koristi kao argument zašto se ne smiju smanjiti sredstva za kohezijske fondove, jer računa na europski novac kako bi njime pokušao zaustaviti iseljavanje. No, Florian Bieber upozorava da se “problem iseljavanja ne može riješiti samo novcem” i da je to “previše usko gledanje na stvari”.

Korupcija, pravna država, nacionalizam kao razlozi za iseljavanje

Tena Prelec iz London School of Economics and Political Science objašnjava da su “razlozi iseljavanja iz Hrvatske samo djelomično povezani s ekonomskim aspektom”, već i da ljudi žele živjeti u suvremenom društvu.

Bieber kao razlog iseljavanja navodi i to što mnogi Hrvati nisu zadovoljni onime što je Hrvatska postala do danas. “Mnogi ne vide perspektivu za sebe u Hrvatskoj. Žale se na raširenost korupcije, da se mora postati član vladajuće stranke ako želiš dobiti posao, da se mora podmićivati kako bi se došlo do normalnih javnih usluga poput pristupa liječniku”, navodi Bieber i poentira da mnogi mladi Hrvati kažu da ne žele da im djeca odrastaju u takvoj okolini.

Vladajuće stranke kao generatori korupcije

Znakovito je da su niske plaće tek na petom mjestu razloga iseljavanja iz Hrvatske, kako je pokazalo istraživanje prošle godine, navodi Loxemburger Wort. Prvi razlog je izostanak pravne države, a tu su još bili i nacionalizam, korupcija i nazadna atmosfera u društvu.

Napominje se kako iseljavanje obrazovanih pogoduje “lošim političarima”, koji mogu dobivati izbore na priču o spasu nacije od nestajanja, što ističe bugarski politolog Ivan Krastev.

Treba napomenuti da postoje dugoročnija rješenja za problem demografije, a među njima je i početi otvorenu diskusiju o endemskoj korupciji, zadrtom nacionalizmu i pravnoj državi, te povući konkretne poteze koji bi adresirali te probleme. Jedini problem je, smatra Bieber, što bi to ujedno bio i “udar na vladajuće stranke”.

Izvor: Index.hr