fbpx

Zaduženost u svijetu dostigla rekordne razmjere

Najviša vrijednost ukupnoga svjetskog duga nadmašena je u 2019. godini i to znatno prije njenog isteka – već u devetom mjesecu 2019. godine, piše CNN.

Svjetski dug je porastao na skoro 253 bilijuna dolara do rujna prošle godine, stoji u izvještaju Instituta za međunarodne financije (IIF). Time je udio globalnog duga u ukupnom BDP-u dostigao kotu 322%, čime je nadmašena 2016. kao rekordna godina u kojoj je udio duga u BDP-u bio najveći.

Više od polovice ovog broja akumulirano je s razvijenih tržišta poput SAD-a i Europe – njihov udio duga u BDP-u iznosi nevjerojatnih 383%.

Dug u SAD-u i Australiji stalno na visokoj razini

Za ovo stanje postoji dosta krivaca. Zemlje poput Novog Zelanda, Švicarske i Norveške imaju sve veću zaduženost stanovništva, dok je državni dug u SAD-u i Australiji stalno na visokoj razini.

Kineski odnos duga prema BDP-u približava se stopi 310%. Tvrtke u Kini su tijekom 2017. i 2018. godine bile pritisnute kako bi smanjile svoje zaduživanje. Međutim, u 2019. godini ponovno je zabilježen značajan rast, navodi se u izvještaju Instituta.

Ovako veliki svjetski dug predstavlja realni rizik za globalnu ekonomiju, posebno zbog predviđanja Instituta da se u 2020. godini očekuje dodatno povećanje. Prema procjenama, dug će u prvom kvartalu 2020. premašiti iznos od 257 bilijuna dolara.

Federalne rezerve su tijekom prošle godine tri puta snižavale kamatne stope, a referentna stopa Europske središnje banke i dalje se nalazi na najnižoj razini još od financijske krize. Usprkos povoljnim uvjetima za pozajmice, rizik refinanciranja je golem.

Klimatske promjene

U 2020. godini očekuje se dospijeće više od 19 bilijuna dolara pozajmica ili obveznica, a malo je vjerojatno da će se sav novac vratiti ili refinancirati.

Drugo pitanje koje se postavlja u izvještaju jest financiranje nužnih akcija po pitanju klimatskih promjena.

Za provođenje plana Ujedinjenih Naroda vezanih za infrastrukturna ulaganja u životnu sredinu potrebno je izdvojiti 42 bilijuna dolara u sljedećih 10 godina. Države s ograničenom mogućnošću za zaduživanje mogu se suočiti s ozbiljnim poteškoćama u ispunjavanju obaveza iz ovog plana.