fbpx

HDZ-ova načelnica, kojoj država plaća kredit za stan dok ona živi u kući, mora odmah vratiti 72.000 eura

Načelnica općine Lovreć Anita Nosić (HDZ), koja je kupila stan u Zagrebu uz državnu subvenciju i nakon toga nastavila živjeti u vili s bazenom u Lovreću, bit će kažnjena zbog kršenja propisa pri korištenju državnih potpora.

24sata piše kako je Ministarstvo graditeljstva reagiralo na medijske napise te izvijestilo da će APN, preko kojeg su isplaćeni državni poticaji, odmah pokrenuti postupak naplate kredita u cijelosti, ali i vraćanje isplaćenih subvencija.

“APN će obavijestiti banku da se radi o kršenju zakona o subvencioniranju stambenih kredita za mlade u kojem jasno stoji da je obveza prijaviti se na adresi u roku trideset dana. Banka je sukladno zakonu dužna naplatiti kredit u cijelosti, a potom u roku od 30 dana vratiti cijeli iznos subvencije APN-u, odnosno u državni proračun”, poručili su iz Ministarstva.

Dvije godine nije prijavila prebivalište

Podsjetimo, 31-godišnja HDZ-ovka je prije dvije godine u zagrebačkom naselju Špansko kupila stan od ukupno 57,4 metara četvornih. Za kupnju je podigla kredit od 80.000 eura, a uz pomoć programa kojim se mladima subvencionira kupnja prve nekretnine, porezni obveznici su joj trebali četiri godine plaćati polovicu rate kredita, odnosno 1786 kuna.

No, gospođa Nosić nije poštivala pravila i nakon kupnje nije ispunila svoju dužnost da u roku 30 dana na zagrebačkoj adresi prijavi svoje prebivalište. Štoviše, i danas, dvije godine nakon kupnje, još živi u očevoj vili s bazenom u Lovreću. Kad bi u Zagrebu prijavila prebivalište, naprosto više ne bi mogla biti načelnica Lovreća.

Morati će odmah vratiti 72.000 eura

Nosić je jučer za 24 sata kazala kako je stan kupila uz poticaje da bi imala gdje biti kada poslovno odlazi u Zagreb. No, to nije funkcija subvencioniranja kredita, pa će sada morati platiti i onaj dio koji joj je subvencionirala država. Dosad je iz proračuna za subvenciju otišlo oko 46.000 kuna. Ostatak glavnice kredita je 72.000 eura. Sada će joj odjednom doći na naplatu. Ako ne plati, stan će zaplijeniti HPB koji je odobrio kredit.

Naime, u Zakonu o subvencioniranju stambenog kredita piše, citiramo, ovako: “Ako APN utvrdi da se sredstva odobrena za subvencioniranje kredita ne koriste u skladu s ovim Zakonom, ugovorom o subvencioniranom kreditu, ili da su činjenice na kojima se temeljila odluka o odobravanju subvencioniranja kredita bile neistinite, dužan je o tome obavijestiti odabranu kreditnu instituciju koja je dužna kredit proglasiti dospjelim u cijelosti i pristupiti prisilnoj naplati”.

Možda vam je poznata iz Brkićeve afere

Za slučaj da vam ime Anite Nosić zvuči poznato, razlog je vjerojatno taj što se Nosić našla u središtu afere Milijana Brkića. Ona je jedna od četiri žene zbog kojih je DORH otvorio istragu protiv zamjenika predsjednika HDZ-a i njegovog brata Joze. Kako su tada pisali mediji, Brkić je od Franje Varge pokušavao saznati detalje dopisivanja gospođe Nosić s nekim muškarcem. Među ostalim, pitao ga je i “ima li intime”.

Sumnjičili su ih da su im nezakonito presretali komunikaciju, ali na kraju su odustali od optužnice. No, tu ne prestaju poveznice gospođe Nosić i Brkića. Kako piše 24 sata, ovaj njen zagrebački stan nalazi se upravo u susjedstvu onog u kojem živi Milijan Brkić.