fbpx

Može li koronavirus preko turizma srušiti hrvatsku ekonomiju?

Drugi slučaj koronavirusa potvrđen je danas i u Hrvatskoj. Radi se o bratu mladića koji je bio na putovanju u Italiji, konkretno u Milanu i tamo se zarazio virusom koji se krajem prošle godine počeo širiti u Kini. Kako bi se zaustavili širenje virusa, već do sada je bilo otkazano oko 200 tisuća letova jer su mnogi otkazali putovanja, piše Index.hr

Ako se širenje virusa po Hrvatskoj i Europi nastavi, a otkazivanja putovanja postanu masovna, to bi moglo negativno utjecati na hrvatski turizam, a onda i na cjelokupnu ekonomiju koja o njemu u dobrom dijelu ovisi. Francuska koja, sličnio kao i Hrvatska, ima visoki udio turizma u BDP-u, od oko 8 posto, već sada ima pad broja turista od 30 do 40 posto. Turizam je u Hrvatskoj još značajniji jer čini čak 12 posto BDP-a.

Eventualni pad ekonomije negativno bi utjecao na punjenje proračuna

Pad ekonomije, naravno, negativno bi utjecao na punjenje proračuna. Smanjenje ekonomske aktivnosti znači manje prihoda od poreza.

Najvažniji prihod proračuna je porez na dodanu vrijednost (PDV), a kada se brojke pogledaju mjesečno, vidljivo je da se najbolje ubire u drugom dijelu godine, pod utjecajem turizma, tako da bi u slučaju poremećaja u pitanje mogla doći stabilnost javnih financija, kojom se ministar financija Zdravko Marić voli hvaliti.

Pad proračunskih prihoda doveo bi do povećanja proračunskog manjka jer država, naravno, kao i do sada, ne bi smanjila troškove, ponovno bi bio ugrožen kreditni rejting, pogoršali bi se uvjeti zaduživanja itd.

Vrhunac turističke sezone u Hrvatskoj je u srpnju i kolovozu, što se donekle vidi i iz podataka o prihodima proračuna. Kako je vidljivo iz priloženog grafa, prošle godine proračun je u srpnju imao najveće prihode, od preko 14 milijardi kuna.

Kada se pogledaju prihodi od PDV-a po mjesecima, također se može primijetiti efekt turističke sezone, pa u srpnju prihodi skaču na preko 6 milijardi kuna, a i u ostalim mjesecima nakon toga su viši nego u prvoj polovici godine.

Marić je ovog vikenda sudjelovao na sastanku zemalja G20 gdje se raspravljalo o izgledima rasta, ne hrvatske, već svjetske ekonomije, za koju je ocijenjeno da ima bolje izglede nego prošle godine.

“Međutim, na tragu zadnjih događanja vezanih uz koronavirus, pojavili su se određeni upitnici. U ovom trenutku teško je procijeniti prije svega koliko dugo i daleko taj virus može ići te sukladno tome i koliki će biti njegov utjecaj na globalno gospodarstvo”, komentirao je Marić.

Bivši ministar turizma: Ako u sljedećim tjednima bolest kulminira, to će utjecati na odluku o putovanjima

Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i direktor Hrvatske udruge turizma, za portal Index kaže da ne očekuje da će se dogoditi najgori scenarij koji bi doveo do propasti sezone.

“Mislim da je još prerano govoriti o propasti sezone. Naravno da treba biti oprezan, situacija se mijenja iz sata u sat i treba pozorno pratiti što se događa. Prioritet je da se pripremimo koliko možemo, a što će kasnije biti, to nitko ne može procijeniti. Ne očekujem taj najgori, najcrnji scenarij. U svakom slučaju, ono što kao laik u medicinskom području mogu iščitati iz izjava jest da postoji šansa da s porastom temperatura, toplijim vremenom, kao što je to slučaj i s ostalim virusnim oboljenjima, da se epidemija smiri. Vjerujem i nadam se da će se to zaista i dogoditi”, rekao je Ostojić za portal Index.

“Ako u sljedećim tjednima bolest kulminira, logično je zaključiti da će to utjecati na odluku o putovanjima. No, ponavljam, trebamo se pripremiti, ali vjerujem da će se ta situacija smirivati, da će tako putnici dobiti zeleno svjetlo da donesu odluku o svojim putovanjima i da će Hrvatska biti i dalje poželjna i interesantna destinacija”, kaže Ostojić.

Analitičari: Nije realno očekivati snažne šokove

Ipak, analitičari nisu pretjerano zabrinuti jer smatraju da se ekonomija prošlih nekoliko godina stabilizirala te da ne treba očekivati pretjerane šokove.

“Širenje virusa izvan Kine zasigurno ima određene negativne efekte po ekonomska kretanja. Međutim, iz trenutačne perspektive, nezahvalno je govoriti o konkretnim posljedicama na određeni sektor. Turizam je svakako jedan od sektora koji osjeća posljedice, budući da turisti postaju selektivniji oko odabira konačne destinacije. No i tada, uvažavajući spomenute činjenice, trenutačno nema mjesta za paniku.

Analizirajući ranije slične epizode s izbijanjem virusa (SARS), vrijedi se podsjetiti kako je Svjetska zdravstvena organizacija tada za otprilike 4 mjeseca stavila virus pod kontrolu. Pod pretpostavkom razvoja situacije na sličan način i ovoga puta, te imajući na umu sezonalnost domaćeg turizma koji većinu prihoda ostvaruje u ljetnim mjesecima, stabilnost proračuna nije ugrožena.

Premda je zdrava doza opreza uvijek preporučljiva, racionalno planiranje prihoda i rashoda proračuna posljednjih nekoliko godina stabilizirali su domaću ekonomiju te u tom kontekstu nije realno očekivati snažne negativne šokove”, odgovorili su nam analitičari Erste banke.

Izvor: Index.hr