fbpx

Njemačka u šoku: Premijer izabran glasovima ekstremne desnice

“TO je neoprostiv potez”, komentirala je danas njemačka kancelarka Angela Merkel koja se nalazi na službenom putu u Južnoafričkoj Republici, činjenicu da je jučer u pokrajini Thüringen za premijera izabran kandidat liberalnog FDP-a Thomas Kemmerich, uz pomoć glasova ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD).

Riječ je o prvom pokrajinskom premijeru u postratnoj Njemačkoj koji je na svoju poziciju izabran i glasovima ekstremne desnice, što je uzdrmalo njemačku političku scenu i javnost te izazvalo i spontane prosvjede građana.

Maestralno podao plan AfD-a

AfD-u se pak mora priznati da je jučer odigrao maestralno u parlamentu Thüringena. Nakon izbora u ovoj istočnonjemačkoj pokrajini stvorila se svojevrsna pat-pozicija među strankama. CDU je odbio glasati za Bodu Ramelowa, dosadašnjeg premijera koji dolazi iz stranke Die Linke, ponovne pobjednice izbora koja je parcijalno nasljednica istočnonjemačke komunističke partije SED, a Ramelowu nisu bili dovoljni glasovi Die Linke, SPD-a i Zelenih da potvrdi još jedan mandat.

Tako se pokazalo u dva kruga glasanja u pokrajinskom parlamentu, da bi se u trećem krugu kao protukandidat Ramelowu pojavio lider FDP-a Thomas Kemmerich koji je onda neočekivano izabran za premijera pomoću glasova FDP-a, CDU-a i AfD-a. Treba napomenuti da je FDP jedva prešao izborni prag od 5 posto na pokrajinskim izborima pa je još bizarnije da su dobili premijera. AfD je pak nakon svega likovao, tvrdeći da su savršeno odigrali taktiku koju su unaprijed smislili.

Šok u Erfurtu

Kemmerich je izabran u skladu s procedurom, no njegov izbor je rušenje nepisanog pravila da se u Njemačkoj na vlast na bilo kojem nivou ne dolazi uz pomoć glasova ekstremne desnice. U plenarnoj dvorani parlamenta u Erfurtu zavladali su šok i nevjerica, što ovaj put nije samo fraza nego precizan opis situacije.

Ubrzo se pokazalo da Kemmerich koji je u nastupnom govoru isključio suradnju s AfD-om, nije uopće ispravno predvidio što će uslijediti.

Dio zastupnika mu je odbio čestitati, jedna zastupnica Die Linke je protestno bacila buket cvijeća namijenjen izabranom premijeru Kemmerichu pred noge, a njemački mediji su počeli izvještavati o “sramoti za Njemačku” i “događaju koji je naštetio ugledu Njemačke u svijetu”.

Problemi za šeficu CDU-a

Ubrzo se oglasila i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer koja se nalazila na službenom putu u Bruxellesu, izjavivši da je CDU iz Thüringena postupao protiv uputa stranačke centrale koja je jasno naglasila da ne smije biti nikakve suradnje s AfD-om. Dodatni sloj skandala je u tome što AfD u Thüringena vodi Björn Höcke, vjerojatno najekstremniji političar ove stranke, poznat po promicanju pronacističkih teza i kao lider desnog krila Alternative za Njemačku koji je zamalo bio isključen iz stranke zbog svojih neprihvatljivih izjava.

Do kraja dana se već počelo prosvjedovati pred centralom FDP-a u Berlinu, a stranački šef Christian Lindner se počeo ograđivati od Kemmericha kojemu je isprva čestitao na izboru za premijera.

Osude sa svih strana

Jedna od najoštrijih osuda činjenice da je Kemmerich izabran i pomoću glasova AfD-a došla je od lidera CSU-a i premijera Bavarske Markusa Södera koji je konstatirao da jučer “nije bio dobar dan za Njemačku, nije bio dobar dan za demokraciju u Njemačkoj”. “Neprihvatljiv je potez dopustiti da budeš izabran pomoću glasova AfD-a, i to još s glasom gospodina Höckea”, rekao je Söder koji traži da se u Thüringenu održe novi izbori. To u međuvremenu zagovara i vodstvo CDU-a.

Kemmerich je pak sinoć u intervjuu za ARD izjavio da je “pogođen reakcijama” javnosti, da ih nije očekivao i da poziva “sve demokratske stranke na suradnju”. Kemmerich bi htio ostati premijer uz podršku FDP-a, CDU-a, Zelenih i SDP-a, a bez Die Linke i AfD-a, no to najvjerojatnije neće biti moguće jer ga Zeleni i SDP kategorički odbijaju podržati.

Liberali prozvani kao “izdajnici demokracije”

Mediji pak predsjednicu CDU-a Kramp-Karrenbauer prozivaju za “gubitak kontrole nad svojom strankom”, a FDP se proziva za “izdaju demokracije”.

Ovakav politički potres se u suvremenoj Njemačkoj nije dogodio, a da je došlo do “pucanja brane” – kako je Kemmerichov izbor opisao lider CSU-a Söder – svjedoče i burne reakcije sa svih strana. Priča se i dalje razvija i već kuju planovi da se Kemmerichu, ako već neće odmah podnijeti ostavku, izglasa nepovjerenje. U ovom trenutku je teško predvidjeti kako će se cijela priča završiti, no teško je povjerovati da će Kemmerich ostati premijer Thüringena.

Izvor: Index.hr