fbpx

Uskok istražuje Kujundžića i ugovore s dobavljačima KB Dubrava

Državno odvjetništvo, Uskok i policija pokrenuli su izvide vezane za bivšeg ministra Milana Kujundžića te za KB Dubrava, u kojoj je Kujundžić bio ravnatelj u dva mandata, piše u srijedu Jutarnji list.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, izvidi su započeli neposredno prije Kujundžićeve smjene, i to na osnovi medijskih napisa o njegovoj imovinskoj kartici odnosno o načinu stjecanja nekoliko nekretnina. Dnevnik neslužbeno doznaje da se najviše pozornosti pridaje kući na Markuševcu, u kojoj žive supružnici Kujundžić, zbog činjenice da su kuću kupili od tvrtke Zidni vrt, koja je bila u vlasništvu Tatjane Kujundžić.

Samim time, doznaju, opet se aktualizirala priča o toj tvrtki i navodima iz 2008. godine kad je KB Dubrava, dok je na čelu bio Kujundžić, imala ugovore sa zastupnikom Olympusa Nevenom Mrkšom. Obitelj Mrkša bila je tada u susjedstvu obitelji Kujundžić, a Kujundžićeva i Mrkšina supruga u to vrijeme su i poslovno surađivale, upravo u biznisu s nekretninama. U to vrijeme govorilo se kako Kujundžić kao ravnatelj KB-a Dubrava upravo zbog tih prijateljsko-poslovnih odnosa daje milijunske ugovore Olympusu, što su obje strane demantirale.

Iako tvrtka Zidni vrt više ne postoji, a Mrkša više nije zastupnik Olympusa, nego njihove proizvode prodaje preko vlastite tvrtke, poveznica Mrkše i Kujundžića i dalje postoji. Sporna je naime – a upravo to, među ostalim, navodno provjeravaju nadležni organi – tvrtka Smart Medical d.o.o. koju je Mrkša osnovao 2016., samo dva mjeseca nakon što je Kujundžiću započeo ministarski mandat. Mediji su otkrili kako je tijekom 2018. i 2019. iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical d.o.o.

Jutarnji doznaje da su djelatnici PNUSKOK-a prošlog tjedna izuzimali dokumentaciju iz bolnica koje imaju ugovore sa Smart Medicalom. Među ostalim, istražitelji su bili i u KBC-u Sestre milosrdnice, gdje su zatražili sve ugovore koje je ta tvrtka potpisivala s tom bolnicom. Uskok se navodno bavi i revizijom iz 2011., kad je Kujundžić bio ravnatelj, a kada je mimo natječaja nabavljeno robe u vrijednosti većoj od 70 milijuna kuna. Predmet izvida navodno je i izgradnja dnevne bolnice, ali i vlasništvo nad kafićem u KB-u Dubrava za koji se priča da su mu stvarni vlasnici Milan Kujundžić i Edita Burčul, pomoćnica ravnatelja za financije, donosi Jutarnji list.

Izvor: Hina