fbpx

ZBOG MASONA Glavni državni odvjetnik podnio ostavku

Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik, podnio je danas ostavku. Odluka o ostavci objavljena je na stranicama DORH-a.

Jelenić je to objavio u priopćenju koje je poslao nakon 18 sati.

Napisao je kako odlazi “mirne i čiste savjesti”.

“Pojavile su se insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi, odlazim mirne i čiste savjesti”

“Od prvoga dana sve do danas dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske obnašao sam s ponosom, predano, profesionalno i pošteno, rukovodeći se u svom radu isključivo Ustavom i zakonima Republike Hrvatske, čuvajući neovisnost državnog odvjetništva. Tako sam postupao i tijekom svih 28 godina rada u državnom odvjetništvu.

Ovih dana su se u javnosti pojavile insinuacije vezano za moje članstvo u masonskoj udruzi. To članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje moje dužnosti, no te su objede do takve mjere opteretile daljnje obnašanje dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske da je ono praktički postalo nemoguće. Istodobno, u želji da se ovo opterećenje ne prenese na cijelo državno odvjetništvo, procijenio sam da je u nastalim okolnostima davanje ostavke na mjesto čelnika cijele državnoodvjetničke organizacije jedino moralno i odgovorno rješenje.

Stoga sam danas Vladi Republike Hrvatske uputio zahtjev za razrješenje s dužnosti Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske.

Iako činom ostavke moj mandat Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske ranije završava, s te dužnosti odlazim mirne i čiste savjesti”, priopćio je Jelenić.

Plenković najavio da će vlada pokrenuti njegovu smjenu ako sam ne ode

Podsjetimo, Plenković je ranije popodne najavio da će, ako Jelenić sam ne podnese ostavku, vlada na sjednici sutra ujutro pokrenuti njegovu smjenu.

Još jutros je Jelenić rekao kako o ostavci ne razmišlja te nije želio otkriti novinarima o čemu je razgovarao s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.

Jelenić je nakon objave tjednika “Nacional” priznao da je od 2018. godine član masonske udruge Veliki Orijent Hrvatske, no smatra da time nije naštetio ugledu Državnog odvjetništva jer je svoj posao radio zakonito i isključivo po zakonu. Izjavio je da ne razmišlja o ostavci zbog toga što je član masonske lože, jer se radi o zakonito osnovanoj udruzi koja se zalaže za boljitak u društvu.

No, nakon što se sastao uži kabinet vladi ministar Bošnjaković je najavio kako će vlada smijeniti Jelenića ukoliko on sam ne podnese ostavku. Isto je potvrdio i premijer Andrej Plenković koji je praktički dao ultimatum Jeleniću – ili neka sam podnese ostavku, ili će ga sutra smijeniti vlada.

“Neprihvatljivo članstvo”

“Neprihvatljivo je članstvo u ovakvoj udruzi građana, bez obzira što je ona registrirana prema zakonima. Njeno je djelovanje ipak prekriveno velom tajne, članstvo također, dakle, predstavlja određeni rizik za djelovanje glavnog državnog odvjetnika i drugih koji su članovi takvih organizacija”, rekao je Bošnjaković nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

“Hoće li on postupiti na taj način ili ne, to je njegova osobna odluka, ukoliko ostavke ne bude mislim da će Vlada tada pokrenuti postupak”, najavio je Bošnjaković dodavši da Vlada to želi brzo riješiti.

Ustvrdio je da Vlada nije znala za Jelenićevo članstvo u masonskoj udruzi prilikom imenovanja na dužnost.

“Nismo to znali, da smo znali odluke bi bile sasvim drugačije. To nam je neprihvatljivo, no time ne želim reći da je on donosio odluke pod utjecajem i refleksijom toga članstva”, kaže ministar pravosuđa.

Nedugo nakon te izjave Bošnjaković je otišao u DORH gdje se opet sastao s Jelenićem. Na tom su sastanku dogovorili što će Jelenić danas učiniti.

Gabrić pokazao poruke

Nikica Gabrić danas je, pak, na N1 govorio o masonima i glavnom državnom odvjetniku Draženu Jeleniću.

“Ni u jednom trenutku ja nisam utjecao na istragu niti kršio bilo kakav zakon”, ustvrdio je Gabrić.

Tijekom razgovora pokazao je WhatsApp poruke između njega i šefa DORH-a Jelenića.

“Poštovani gospodine GDO Jelenić, vratio sam se u Zgb. Od 16:30 sati stojim vam na raspolaganju za sastanak o dopuni kaznene prijave. Javite mi gdje da dođem, u Gajevu ili Selsku”, napisao je Jelenić.

“Kao što rekoh, probat ću. Vi samo podnesite dopunu kaznene prijave, kolege će ju zaprimiti i uzeti u obradu, a ako se ne uspijemo tamo vidjeti, budemo se čuli pa ćemo se vidjeti ovih dana”, odgovorio mu je, kako stoji u imenu kontakta, Dražen Jelenić.

Izvor: Index.hr