fbpx

EU zatvara granice

Europska unija zatvara vanjske granice. Bit će zabranjeni ulasci u EU, a sve će trajati najmanje 30 dana, objavio je BBC, koji ovo naziva mjerom bez presedana.

Odluka je donesena večeras na videosummitu lidera EU zemalja.

Mjera se odnosi na EU zemlje te Island, Norvešku i Švicarsku, a počinje se primjenjivati sutra u podne.

Ta odluka je u nadležnosti država članica i vlade država članica na vanjskim granicama trebaju je provesti.

“Spremni smo poduzeti sve što je potrebno i nećemo oklijevati poduzeti dodatne mjere u skladu s razvojem situacije”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon videokonferencije.

“Naš je neprijatelj virus i moramo učiniti sve kako bismo zaštitili naše ljude i gospodarstva”, dodala je. Kazala je i da je hitno potrebno ukloniti blokade na unutarnjim granicama, na kojima je zaglavilo previše ljudi.

Komisija je u ponedjeljak predložila privremena ograničenja putovanja koja nisu nužna u EU osobama iz trećih zemalja, a da se ograničenja ne primjenjuju na državljane trećih država koje legalno rade u EU i na članove njihovih obitelji te na državljane EU koji se vraćaju kući iz trećih zemalja. Iz toga su također izuzeti liječnici, znanstvenici i prekogranični radnici.

“Taj prijedlog je dobio veliku potporu, nijedna ga zemlja nije ocijenila negativno”, rekla je Von der Leyen.

Ograničenje ulazaka u EU trebalo bi omogućiti uklanjanje kontrola na unutarnjim granicama između samih država članica. Brojne države su uvele takve kontrole u pokušaju suzbijanja širenja epidemije koronavirusa.
Čelnici zemalja članica također su podržali mjere za pomoć gospodarstvu, zajedničke javne nabave zaštitne medicinske opreme i fleksibilnost u provedbi pravila o državnim potporama, što je Komisija predložila u ponedjeljak.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdio je da se redoviti sastanak na vrhu čelnika zemalja članica EU, predviđen za 26. i 27. ožujka u Bruxellesu, neće održati, nego će umjesto toga biti održana videokonferencija.

“Redoviti sastanak Europskog vijeća predviđen za 26. i 27. ožujka bit će odgođen za kasnije”, rekao je Michel.