fbpx

FITCH OBJAVIO PROGNOZU ZA HRVATSKU Turizam će pasti 50%, nezaposlenost će skočiti na 9%

Fitch agencija za procjenu kreditnog rejtinga snizila je jučer poslijepodne izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne uz zadržavanje kreditne ocjene na BBB-, piše Večernji list.

Kako navodi u obrazloženju, Fitch očekuje pad gospodarstva 5% u ovoj godini uz snažan pad turističkog sektora za 50% zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi (uslije pandemije Covid-19). Oporavak gospodarske aktivnosti očekuju u 2021. godini.

Navedena kretanja dovest će do pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance i kretanja neto inozemnog duga uz produbljenje proračunskog deficita na 5% BDP-a. Oporavak gospodarstva u 2021. uz stopu rasta blizu 3% bit će podržan rastom uslužnog sektora i povećanjem izvoza uz oporavak globalne potražnje.

Navedeno se zasniva na pretpostavci snažnog oporavka turističkog sektora i održive makro-fiskalne stabilnosti.

Fitch očekuje da će stopa nezaposlenosti skočiti na 9% u 2020. uz blagi rast na 9,5% u 2021. te postupno smanjenje u 2022. godini.

Vezano za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) u Fitchu predviđaju odgodu ulaska od barem godinu dana, što je utjecalo na povećanje prinosa na hrvatske euroobveznice prema 2%.