fbpx

FIŽULIĆ: “Odluke su političke jer se mise mogu održavati, a kino i kazališne predstave ne”

Današnju primjenu prve faze popuštanja komentirao je poduzetnik i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić i ukazao na nekoliko nelogičnosti u odlukama.

Prilikom gostovanja u Novom danu Fižulić je istaknuo kako je vrlo važno pratiti situaciju u ostatku Europe i svijeta i uspoređivati se sa njima

“Europa i SAD su zakasnile i nisu naučile od Kine i drugih zemalja Azije. O tome svjedoči činjenica da među prvih 20 država po broju zaraženih i umrlih sad imate samo Kinu, i to na 9. ili 10. mjestu, Iran i Tursku koja je europska i azijska država. Sve ostale države su iz Europe plus SAD i Kanada. Singapur, Tajvan i Hong Kong poučeni Sarsom 2003. imali su pripremljene programe i kad se u Wuhanu pojavila zaraza, počeli su primjenjivati unaprijed pripremljene mjere. Tamo nitko ne propituje mjere, nose maske, drže se samoizolacije… I zato se u Tajvanu broj slučajeva broji u stotinama u zemlji koja ima 25 milijuna stanovnika i koja je prvi slučaj imala u siječnju. U Singapuru je do 1. travnja sve bilo pod kontrolom, ali je došlo do proboja među radnicima imigrantima pa se broj popeo jer ti radnici žive u domovima, u skučenim prostorima i očito nisu poduzeli sve što treba. Južna Koreja je riješila problem s vjerskom sljedbom i stavila je zarazu pod kontrolu. Ne znamo hoće li doći u svim tim zemljama do drugog vala. Hong Kong je uspio spriječiti drugi val kao i Tajvan, brojnim testiranjem što neke europske države ni danas ne provode kako treba, praćenjem kontakata zaraženih i zaštitom najosjetljivih, staračkih domova i pacijenata u bolnicama tako da je osoblje stalno testirano i ima odgovarajuću zaštitnu opremu što u Hrvatskoj ni dan danas nije slučaj”, objasnio je Fižulić za N1 televiziju.

Potreban razmak od 14 dana između popuštanja mjera, a ne sedam

“Po meni su hrvatske vlasti pogriješile, i to je protivno savjetima Svjetske zdravstvane organizacije i Europske komisije, da se između pojedinih mjera koje se ukidaju, drži samo sedam dana razmaka, a ne 14 dana razmaka. Inkubacija može biti 14 dana i duže pa jednostavna matematika govori da sa samo sedam dana razmaka između mjera ne možete uloviti da li se nešto stvarno počelo mijenjati i onda ste već ukinli nove mjere, a još niste vidjeli ni efekte prvih”, dodao je.

Stožer se pretvorio u političko tijelo jer nije logično da se mogu održavati mise, a ne kino projekcije pod istim uvijetima

“Ondje sjede ljudi koji pripadaju politici, pa i ministar zdravstva je došao na to mjesto kao političar, a ne kao netko tko se bavi zaraznim bolestima. Sve se pomiješalo i početno oduševljenje koje je u onom strahu većina građana imala, počelo je jenjavati pogotovo nakon dvojbenih odluka koje se više ne daju braniti. Zadnji ispad s odlukom da trgovine ne mogu raditi nedjeljom naravno da je mogao biti doživljeni samo s podsmijehom i kao podvala i dodvoravanje crkvi i onima koji su i prije mislili da treba zabraniti rad nedjeljom. Ili dozvola za odvijanje misa. Postavlja se pitanje zašto se onda pod istim uvjetima ne mogu održati koncerti, kazalište ili kino – i tamo može biti samo 50 ljudi, a to nekima može biti jednako važno kao nekome drugome vjerski obred. Politika se skriva iza struke, a struka koja živi do politike, provodi ono što politika od nje traži i to je često miks koji je neprobavljiv”, kazao je.