fbpx

Generalu Kruljcu sud preinačio kaznu u uvjetnu – olakotna okolnost ‘sporost sudstva’

Vrhovni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu protiv nekadašnjeg zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, umirovljenog generala Mladena Kruljca u aferi Sibinj.

Vrhovni sud Kruljcu je preinačio odluku o kazni, te mu je umjesto godine dana zatvora koji mu je zamijenjen radom za opće dobro, izrečena uvjetna kazna od godine dana, piše Jutarnji list.

“Odlukom Vrhovnog suda pravomoćna je osuda za optuženog vojnog zapovjednika. Za njega je prvostupanjska presuda preinačena u odluci o kazni. Osuđen je jer je u dogovoru s optuženim načelnikom općine i optuženim članom općinskog poglavarstva naložio vojsci izvođenje radova u općinskoj Zoni. To je učinio usprkos tome što je tada bila zabranjena uporaba inženjerskih postrojbi Hrvatske vojske za obavljanje radova koji nisu za potrebe oružanih snaga. Hrvatska vojska je izvela radove kroz Zonu. Time je Republika Hrvatska oštećena. Vrhovni je sud ovom optuženiku za kaznu na koju je osuđen prvostupanjskom presudom (kazna zatvora jedna godina) izrekao uvjetnu osudu na način da se kazna zatvora neće izvršiti ako optuženik u vremenu provjeravanja 2 godine ne počini novo kazneno djelo i ako u roku od 1 godine od pravomoćnosti presude ispuni posebnu obvezu popravljanja štete oštećenoj Republici Hrvatskoj i isplatom 67.549,55 kuna.

Kod izricanja ove kazne Vrhovni je sud Republike Hrvatske vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Optuženiku su kao olakotne okolnosti, osim samog sudjelovanja u Domovinskom ratu, posebno uzete u obzir i činjenice da je tijekom rata tri puta ranjen zbog čega i ima status Hrvatskog ratnog vojnog invalida. Uzeto je u obzir i da je od počinjenja kaznenog djela prošlo 13 godina. Optuženik je upozoren da sud može opozvati uvjetnu osudu i odrediti izvršenje kazne zatvora ako u roku koji mu je određen ne izvrši u potpunosti ili u većoj mjeri posebnu obvezu,” priopćeno je s Vrhovnog suda.

Podsjetimo, od zatvora se nedavno izvukao i sin generala Kruljca. Njemu je policija u stanu pronašla hrpu droge, novac i vagu. On je međutim izjavio da ta droga nije njegova već da ju je čuvao za nekog nepoznatog čovjeka.

Javnost se smijela njegovom iskazu no on je na kraju dobio – uvjetni kaznu.