GLAVNI TAJNIK UN-a: Zbog korone bi mogla nastati kriza ljudskih prava

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres smatra da bi kriza izazvana pandemijom koronavirusa mogla dati vladajućima u nekim zemljama izliku da upotrijebe represivne mjere koje nisu povezane s pandemijom te je upozorio da bi mogla nastati kriza ljudskih prava.

Guterres je objavio izvještaj UN-a u kojem je objašnjeno na koji bi način poštovanje ljudskih prava trebalo voditi odgovor na zdravstvenu, društvenu i ekonomsku krizu s kojom se svijet suočava.

Represija je neprihvatljiva

Glavni tajnik UN-a kazao je da virus ne diskriminira, ali njegovi učinci jesu diskriminatorni.

“Vidimo nesrazmjeran utjecaj na određene skupine, porast govora mržnje, usmjeravanje na ranjive skupine i rizik od oštrih sigurnosnih odgovora koji podrivaju zdravstveni odgovor”, rekao je Guterres.

U izvještaju UN-a navodi se da su migranti, raseljeni unutar vlastite zemlje i izbjeglice, posebno ranjive skupine. Kaže se da je više od 130 država zatvorilo granice, a samo ih je 30 izuzelo od te zabrane tražitelje azila.

Kriza bi mogla u nekim zemljama biti povod za usvajanje represivnih mjera koje nisu povezane s pandemijom, kazao je Guterres, dodavši da je to “neprihvatljivo”.

U izvješću se ne navodi primjer usvajanja takvih mjera.

Poruka političarima: Budite transparentni i odgovorni

Guterres je pozvao vlade da budu transparentne i odgovorne javnosti te je naglasio da su građanske slobode i sloboda tiska “ključni”.

“Najbolji odgovor je onaj koji proporcionalno odgovara na trenutnu prijetnju, a istovremeno štiti ljudska prava i vladavinu prava”, poručio je čelnik UN-a.

Međunarodni monetarni fond predviđa da će svijet doživjeti najveću recesiju od Velike depresije.

UN je naveo da pandemija stvara teško ekonomsko stanje koje će “ako ga se ne ublaži, pojačati tenzije te bi moglo izazvati građanske nemire”, dodavši da bi u tom slučaju moglo doći do oštrog represivnog odgovora.

“Nikad nemojmo zaboraviti – u svemu što radimo, prijetnja je virus, a ne ljudi”, poručio je Guterres.

Izvor: Hina