fbpx

MARJANA BOTIĆ: “Svjesni smo kako nam nakon zdravstvene krize predstoji ona gospodarska iz koje imamo priliku izaći kao pobjednici ukoliko se počne brzo i ozbiljno djelovati već danas”

Priopćenjem za medije oglasila se u ime Kluba Akcije mladih i Mosta, Marjana Botić. Njezino priopćenje prenosimo u cijelosti.


U Klubu Akcije mladih i Mosta Županijske skupštine Zadarske županije svjesni smo kako nam nakon zdravstvene krize predstoji ona gospodarska iz koje imamo priliku izaći kao pobjednici ukoliko se počne brzo i ozbiljno djelovati već danas.

Turizam kao do sada najvažnija gospodarska grana u Zadarskoj županiji trpi i pretrpjeti će najveće promjene i posljedice pa smatramo kako je potrebno o tome odmah početi provoditi širu raspravu koja bi prvenstveno uključivala segmente turizma pod ingerencijom Županije, poglavito Turističku zajednicu Zadarske županije za koju je Klub AM i Mosta i do sada naglašavao potrebu reorganizacije budući su njihovi rezultati rada zapravo bili nemogući za kvantificiranje, a dolasci turista odvijali su se najvećim dijelom bez njihova ikakva upliva.,

U sadašnjoj, a posebno budućoj gospodarskoj situaciji osobito u turizmu kojeg čekaju neminovne velike promjene, racionalizaciju i reorganizaciju Turističke zajednice (Zadarske županije ali i cijelog sustava) smatramo apsolutnim imperativom.

Stoga Klub Akcije mladih i Mosta predlaže hitno sazivanje tematske sjednice skupštine Zadarske županije na kojoj bi krajem ovog mjeseca (travanj) i/ili najkasnije početkom idućeg mjeseca (svibanj) raspravili o potrebnim novim mjerama u turizmu kao i o sustavu organizacije Turističkih zajednica u Zadarskoj županiji.

Povodom sazivanja 17. izvanredne sjednice Županijske skupštine sjednici Županijske skupštine 9. travnja 2020. pozivali sve savjesne i odgovorne vijećnike Županjske skupštine Zadarske županije neka podrže svojim potpisom, odnosno on line privolom, sazivanje takve tematske skupštine, uz napomenu kako smo mi kao opozicija prihvatili sve predložene mjere vladajućih u svrhu olakšavanja sadašnje krizne situacije u vezi COVID 19 virusa.

Međutim smatramo da regionalna (Županija) i lokalne samouprave (gradovi i općine) Zadarske županije već danas mogu i moraju učiniti dodatne napore koji trebaju omogućiti olakšavanje sve teže gospodarske situacije gospodarskih subjekata na području ustrojstvenih jedinica gdje obnašaju vlast, kao i pronalaženje novih načina djelovanja obzirom na činjenicu nepobitnih gospodarskih promjena koje nam slijede nakon sadašnje zdravstvene krize.

Do tada molimo neka Turistička zajednica Zadarske županije prikupi odgovore na slijedeća pitanja vezanu za nove okolnosti uzrokovana COVID-19 virusom:

1. Djelovanje na inozemnom nivou:

a) U kojoj mjeri i dinamici te sa koliko gospodarskih subjekata iz turizma na našim emitivnim tržištima održavaju kontakte (za svako tržište zasebno) i koje zaključke mogu izvesti iz takvih eventualnih razgovora u vezi opstanka, projekcija oporavka, mogućnosti početka ikakvog turističkog rada i vremenu takvog ponovnog buđenja turističkog tržišta.

b) Koje mjere predlažu takvi inozemni partneri kako bi se turistička djelatnost što prije prilagodila novim uvjetima? Koja su im očekivanja od nas kao receptivnih destinacija i gospodarstva?

2. Djelovanje na domaćem nivou:

a) Kojim smještajnim jedinicama i koliki broj članova TZ Zadarske županije raspolaže (prikaz za svaku od općinskih turističkih zajednica),

b) Koliko i koji od tih subjekata već primaju određene državne potpore iz mjera uzrokovanih sprječavanjem širenja COVID-19, te koliko od njih je spremno nastaviti daljnjim radom u okviru sezone 2020, i sa projekcijama za 2021. te na kojim pretpostavkama temelje takve projekcije

c) Koliko članova TZ a može naći u eventualnim daljnjim zakonskim pitanjima mogućnosti nastavka rada obzirom na situaciju da se recimo nalaze kao iznajmljivači u stambenim zgradama gdje njihov rad može ugroziti zdravlje ostalih stanara i na koji način će se moći zaštiti i zdravlje građana i nastavak rada takvih subjekata u situaciji novih okolnosti?

3. Unutar sustava TZ (Zadarske županije) :

a) Spremnost na hitne odgovore za potrebom reorganizacije i racionalizacije sustava

b) Mogućnost on line edukacije djelatnika, kao i članova u sustavu radi lakše prodaje, a ne samo promocije i evidencije turističkih kapaciteta.

c) Projekcije o mogućnostima edukacije za druge poslove u okviru novih gospodarskih sustava (broj djelatnika, stručna sprema, dužina radnog staža)?

Molimo također odgovor na pitanje u okviru projekcija daljnjih turističkih kretanja u Zadarskoj županiji što o tome TZ Zadarske županije smatra;

4. Koji grane turističke ponude će se posebno poticati kao moguće pogodnije za vrijeme oporavka turizma i nakon toga: u AM i Mostu smatramo kako je u ovom okolnostima već za pod sezonu 2020. moguće dobro organizirati i unaprijediti sustave seoskog, sportskog i avanturističkog turizma koji zbog svoje dislociranosti od velikih urbanih sredina, boravka na otvorenom i sl. pružaju manji zdravstveni rizik, molimo navedite eventualne mjere i moguće relokacije financijskih sredstava (recimo više se neće ići na i inače bespotrebne turističke sajmove), koje bi se preusmjerile za poticanje takvih oblika turizma u sklopu djelovanja TZ Zadarske županije?

Ukoliko (vladajuća) većina ne prihvati prijedlog za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine o turizmu i racionalizaciji županijske TZ, što bi bila velika šteta obzirom na cijelu situaciju, molimo neka Turistička zajednica Zadarske županije ova pitanja odgovori kao na vijećnička pitanja naših vijećnika kako bi mogli kao Klub Akcije mladih i Mosta početi široku javnu raspravu o pitanjima turizma u situaciji koja slijedi nakon zdravstvenih mjera, a koja će biti jednako zahtjevna samo na drugom pdručju, onom gospodarstva gdje vladajući nemaju gotovo nikavu bazu i znanje kao što imaju u medicinskom području i javnom zdravstvu koje baštine još od vremena dr. Andrije Štampara.

U ime Kluba Akcije mladih i Mosta i svoje osobno srdačno vas pozdravljam u nadi kako ćemo iz ovih situacija izaći zdravi i mudriji, te svjesni vlastite odgovornosti za naše društvo kao cjeline.

mr.sc. Marjana Botić