fbpx

RUBEŠA: “Kako je to živjeti u laži na uštrb susjeda, prijatelja, svog naroda?”

Na dnevnom redu današnje izvanredne sjednice Županijske skupštine našli su se prijedlog obustave isplate naknade vijećnicima za mjesec Travanj kao i smanjenje plaće županu i dožupanima za 10%. Vijećnici AM predložili su da se osim naknade vijećnicima obustavi i isplata sredstava političkim strankama što HDZ i partneri nisu prihvatili.

Oporba iz redova AM tražila je veće smanjenje plaće za župana i dožupane.

Pupić-Bakrač smatra kako je svako odricanje u ovoj krizi je dobrodošlo. “Međutim što znači za proračun smanjenje plaće dužnosnika odnosno župana i dožupana od 10%? To je sve skupa nekoliko tisuća kuna, znači efekat na proračun ravan nuli. Ako ova kriza potraje mjesec-dva dana, a da ne govorim i duže pa izgubimo turističku sezonu, doći će do toga da će se svima kojima se plaća isplaćuje iz proračunskih sredstava rezati i to enormno, po mom sudu od 25% pa na više. Jednostavno neće biti sredstava za isplatu plaća i mirovina. Praktički će biti svi na minimalcu. Ispada da će se svi morati odreći više nego župan i dožupani koji imaju najviše. Što je sa zaposlenicima županije kojima su nedavno povećane plaće, ustanovama i agencijama pod ingerencijom županije koji se gotovo isključivo financiraju iz županijskog proračuna? Zar su Renata Peroš, Marina Dujmović-Vuković i slični svete krave koje su nedodirljive čak i u vremenima ovakve krize.” pitao je Pupić-Bakrač.

Ante Rubeša je elektroničkim putem predao slijedeće amandmane:

1. Iznimno zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID-19, a u cilju pomoći javnim ustanovama u zdravstvu Zadarske županije, donosi se privremena mjera smanjenja osnovice za obračun plaće župana Božidara Longina Zadarske županije za 50%, u Odluci o visini osnovice za obračun plaća dužnosnika Zadarske županije.

2. Iznimno zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID-19, a u cilju pomoći javnim ustanovama u zdravstvu Zadarske županije, donosi se privremena mjera ukidanja osnovice za obračun plaće oba zamjenika župana Zadarske županije u Odluci o visini osnovice za obračun plaća dužnosnika Zadarske županije. Tako da oni postaju volonteri.

3. Iznimno zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa COVID-19, a u cilju pomoći javnim ustanovama u zdravstvu Zadarske županije, donosi se privremena mjera smanjenja osnovice za obračun plaće pročelnika Zadarske Županije na minimalac propisan Zakonom o minimalnoj plaći kojeg je dana 06.11.2019. donijela Vlada RH. Minimalna BRUTO plaća za 2020. godinu iznosi 4.062,51 kn, dok bi to bilo NETO 3.250,01 kn.

“Iznos sniženja je mizeran u odnosu na okolnosti, opet nisu svi zaslužili jednako rezanje. Recimo Šime Mršić ne radi ništa, samim tim i nikakvu štetu pa njemu treba smanjiti najmanje. Župan Longin je velika štetočina njemu treba najviše skinuti, a što se tiče Šime Vickovića, zovu me iz svih krajeva Hrvatske kad će opet biti na televiziji, postao je viralan, njemu zbog izvrgavanja ruglu i podsmijehu naše županije i stožera treba smanjiti malo manje nego županu.” replicirao je Rubeši Pupić Bakrač.

Nakon što se župan Longin očitovao protiv amandmana protiv njih su glasali HDZ i partneri, a na to je reagirao vijećnik Rubeša

“Svi ste svjesni da je 10% smiješno, samo nekome o glasu ovisi radno mjesto, egzistencija i nemoj te misliti da vas ne razumijem. Samo mi nije jasno kako je to živjeti u laži, na uštrb susjeda, prijatelja, svog naroda? Što vi ne vidite da ljudi kupe boce iz kontejnera? Kako se osjećate kad ih vidite? Mene je sram. Stvarno ne znam što bi vas trebalo biti. Vas koji bez razmišljanja podržavate nepotizmu, korupciju, licemjerstvo… Sretan Uskrs? Eh USKRS…”, uzvratio je vijećnik Rubeša.