fbpx

SAD I DOKAZANO Znanstvenici otkrili hoće li toplije vrijeme zaustaviti koronavirus

U istom izvješću napominje se da dokazi o sezonalnosti bolesti nisu pronađeni niti u slučaju sličnih zaraznih bolesti SARS-a i MERS-a.

Tim francuskih znanstvenika otkrio je novi koronavirus vrlo otporan na izlaganje visokim temperaturama te da ga se može uništiti tek na temperaturi pri kojoj voda gotovo proključa. Bilo koja temperatura niža od 92 Celzijeva stupnja ostavlja dio virusa funkcionalnim te i dalje opasnim po zdravlje čovjeka, piše Zimo.hr

Prethodne teorije da će dolaskom toplijeg vremena novi koronavirus nestati ovim postaju u potpunosti bespredmetne, a istraživanje francuskih znanstvenika objavljeno je na bioRxivu.

Laboratoriji imaju jedno pravilo koje stalno koriste za suzbijanje fatalnih virusa – kuhanje na 60 stupnjeva 60 minuta. Na taj način se, recimo, potiskuje virus ebole. No profesor Remi Charrel i njegovi kolege sa Sveučilišta Aix-Marseille otkrili su da nakon takvog tretmana dijelovi novog koronavirusa i dalje ostaju aktivni te potencijalno opasni.

No kad se SARS-CoV-2 izloži temperaturi od 92 Celzijeva stupnja na 15 minuta, postaje u potpunosti neaktivan.

Rezultati predstavljeni u ovoj studiji trebali bi pomoći u izboru najboljeg protokola za deaktivaciju kako bi se spriječio rizik izlaganja laboratorijskog osoblja koje istražuje virus SARS-CoV-2, napominju autori studije.

Još proteklog tjedna američka Nacionalna akademija znanosti objavila je izvještaj i uputila ga Bijeloj kući, a u njemu je pojašnjeno da će toplije ljetne temperature imati slab utjecaj na širenje novog koronavirusa u SAD-u.

SAD je, podsjetimo, postao zemlja s najviše zaraženih i umrlih od novog koronavirusa u svijetu.

U istom izvješću napominje se da dokazi o sezonalnosti bolesti nisu pronađeni niti u slučaju sličnih zaraznih bolesti SARS-a i MERS-a.