fbpx

SLUČAJ KOJI ZABRINJAVA Patronažne sestre njegovale zaraženog pacijenta

Je li bilo pogreške pri postupanju s nepokretnim pacijentom koji je operiran i otpušten iz biogradske bolnice 24. ožujka, nakon čega je obolio? Zaraza je potvrđena testom koji je obavljen tri tjedna kasnije, 14. travnja.

Budući da je zbog nepokretnosti trebao posebnu zdravstvenu njegu, do trenutka testiranja o njemu su brinuli članovi njegove obitelji i patronažne sestre. Takvim postupanjem i njegovim otpuštanjem iz bolnice postoji mogućnost da je zaraženo ne samo medicinsko osoblje koje je brinulo o njemu, već i sve ostale osobe o kojima su također brinule ove patronažne sestre. Evo što je odgovorio dr. Medić o ovom slučaju.

“Radi se o pcijentu koji je prošao vrijeme samoizolacije od 14 dana, znači 21. dan ja sam osobno, s obzirom da se radilo o teško pokretnoj osobi, otišao čovjeku kući da napravimo uslugu i testirao ga na COVID19.

On nije pokazivao nikakve simptome bolesti, a testiran je iz razloga zaprimanja u drugu bolnicu, a u ovom slučaju u kliniku Lovran. Svaka bolnica na koju se ide na liječenje zahtjeva testiranje na koronavirus. Pa je rutinski testiran prije odlaska. Osoba je bila asimptomatska,a nažalost nalaz je pozitivan.

U ovom trenutku ne možemo znati je li to dugotrajno asimptomatsko ili kliconoštvo ili je SARS CORONA 2 došao nekim drugim putem.

Zato smo proveli epidemiološko istraživanje. Ustanovili smo da su ga njegovale tri patronažne sestre. One su odmah stavljene u samoizolaciju i bit će im napravljeni obrisi i naravno članovi obitelji.

Svi su pod našim nadzorom i čekamo rezultate analize.”

Izvor: HRT