fbpx

Španjolska zbog koronavirusa želi uvesti temeljni dohodak, evo koliko bi iznosio

Lijeva koalicijska vlada na vlasti u Španjolskoj želi ubrzati uvođenje “univerzalnog dohotka” kako bi pomogla osobama koje su zbog pandemije covida-19 ostale bez prihoda.

“Zbog ove krize trebamo hitno raspravljati o temeljnom dohotku. On je od suštinske važnosti ako želimo zajamčiti dostojanstvo i minimalnu kupovnu moć mnogim španjolskim obiteljima koje su sada u očajnoj situaciji”, rekao je danas za nacionalnu televiziju TVE zamjenik španjolskog premijera ministar Pablo Iglesias, a prenosi CNN.

“Neki od naših građana ne mogu iskoristiti naknade za nezaposlene te ne mogu otići u trgovinu i kupiti osnovne potrepštine za svoju obitelj. Važno je pomoći obiteljima koje su u očajnoj situaciji”, dodao je Iglesias.

500 eura mjesečno

Prema izvješćima španjolskih medija, ovaj bi privremeni univerzalni osnovni dohodak iznosio 500 eura (oko 3800 kuna) mjesečno.

Iglesias je objasnio kako bi za univerzalni dohodak moglo trebati nekoliko mjeseci priprema jer Španjolska ima različite sustave naknada u svojim regijama, tako da će vlada uskoro iznijeti plan koji će služiti kao prijelazna faza.

U Španjolskoj je u ožujku bez posla ostalo 302.265 ljudi.

Izvor: Hina