U Bibinjama uništen dio opreme za bežični internet, mislili su da se radi o 5G mreži

Na stranicama općine Bibinje osvanula je obavijest o opremi projekta WiFi4EU, koju je netko pokušao uništiti misleći da se radi o infrastrukturi za 5G mrežu.

Naime, na stranici općine piše da su se u Bibinjama pojavile informacije da je Općina Bibinje u tajnosti i po noći instalirala opremu za 5G signal, što su odlučili demantirati.

“To nije istina. Zapravo je nevjerojatno da u ovakvim trenutcima netko plasira takve neistinite informacije i laži u javnost”, poručuju.

Radovi izvedeni u veljači

Iz Općine javljaju da su smatrali neprimjerenim usred pandemije hvaliti se implementacijom opreme koja omogućava besplatni pristup internetu na frekventnim javnim površinama.

“Tijekom veljače, izvedeni su radovi na postavljanju opreme u sklopu Wifi4EU projekta, koji se financira iz sredstava EU-a, a radi se o običnoj opremi za prijenos bežičnog internetskog signala, kakvog velika većina mještana ima upravo u svome domu. WiFi usluga temelji se na Cisco rješenjima, tvrtke Cisco Systems iz SAD-a koji zadovoljavaju sve propisane zahtjeve Europske komisije i INEA agencije (Innovation and Networks Executive Agency). Radovi su se izvodili u prijepodnevnim satima (instalacija opreme na Domu kulture, zgradi Općine), te jedan dan u poslijepodnevnim satima (instalacija opreme na SC Crljenica)”, poručuju iz Općine.

Oprema je već djelomično uništena

Dodaju da je prijavljeno kako je dio opreme već djelomično uništen.

“Prijavljeno je kako oprema postavljena na SC Crljenica je djelomično uništena. Kako je cijeli sistem spojen na mrežu, čim se dogodi neko oštećenje u realnom vremenu možemo vidjeti kvar. S obzirom na to da je i prostor Dječjeg vrtića, i dvorišta pod video nadzorom ne sumnjamo kako će se krivac brzo otkriti”, objavili su.

Kažu kako se radi o projektu vrijednosti 15.000 eura koji u okviru inicijative financira Europska komisija putem Instrumenta za povezivanje Europe (CEF,) a koji je dodijeljen Općini Bibinje i koji se kao potpora iskoristio za instaliranje pristupnih točaka za Wi-Fi u središtima javnog života općine.

“Sporazum o dodjeli bespovratnih sredstava (Grant agreement) potpisan je s Innovation and Networks Executive Agency (INEA), dok je Ugovor o nabavi robe i izvođenjem radova sklopljen s Optima telekomom. Oprema za besplatan pristup internetu instalirane su na tri navedene lokacije instalirale pristupne točke i to 3 pristupne točke na Domu kulture kako bi pokriven bio središnji općinski trg. Zgrada Općine kako bi bio pokriven prostor ispred ambulante, te SC Crljenica kako bi se pokrio dio šetnice Taline.

Inicijativom WiFi4EU u općinama diljem Europe promiče se besplatan Wi-Fi pristup za građane u javnim prostorima kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice, zdravstveni centri i muzeji”, zaključuju na stranicama Općine.