fbpx

U Zadru počinje drive-in testiranje na koronu

U petak će u Zadru početi drive-in testiranje na koronavirus, potvrdio je danas ravnatelj zadarske Opće bolnice Željko Čulina na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Ovaj tjedan, podsjetio je, počeo je i rad u ambulantama i dnevnim bolnicama u Poliklinici zadarske bolnice.

“Povećavat ćemo rad jer su liste čekanja doista velike. Od petka ćemo početi uzimati uzorke drive-in, izvan covid-ambulante. Također, svi febrilni bolesnici bit će obrađivani u ambulanti covid 1, pa neće biti potrebe za njihovim ulaskom u krug bolnice”, najavio je Čulina.

Jedan novozaraženi, radi se o djelatniku ortopedije iz Biograda

U posljednja 24 sata na zadarskom području jedna je novozaražena osoba koronavirusom pa ih je sada od početka pandemije ukupno 83.

“Ovaj bolesnik, kao i prethodni, djelatnik je Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, ali zbog asimptomatskog tijeka bolesti nije ranije otkriven. Zdravstveni djelatnici imaju produženo vrijeme samoizolacije te se testiraju prije povratka na posao. Iako nije bilo simptoma, test je pokazao da su pozitivni, no kako su provodili mjere samoizolacije, nisu imali kontakata”, rekao je epidemiolog zadarskog Zavoda za javno zdravstvo Alan Medić.

Od 17 djelatnika biogradske bolnice s pozitivnim nalazom kod 13 je zaraza bila otkrivena nakon samoizolacije, nekima sa simptomima, nekima bez njih, a trećina slučajeva bila je s asimptomatska, napomenuo je Medić.

Ozdravilo je 14 pacijenata

Na zadarskom području do sada je uzeto 1711 uzoraka, na covid-odjelu Opće bolnice Zadar liječi se šestero pacijenata, jedan je u jedinici intenzivnog liječenja, ali nije na respiratoru.

“Danas će dva pacijenta biti otpuštena na kućnu njegu, a jedan u biogradsku bolnicu. Do sada je ozdravilo 14 pacijenata, među njima i dvoje liječnika te četiri medicinske sestre. Jednom liječniku danas će se uzeti prvi uzorak, a drugi za 24 sata”, izvijestio je Čulina.

Izvor: Hina