fbpx

VIDEO Službenik Ministarstva državne imovine fizički nasrnuo na Domagoja Margetića

Fizički obračun dogodio se u Biankinijevoj ulici 11 u centru Zagreba, a u njemu je sudjelovao službenik Ministarstva državne imovine.

Do sukoba, prvo verbalnog, a onda i fizičkog, došlo je u prostorijama koje koristi Udruga umirovljenika HRT-a. U te su prostorije nešto iza 15 sati ušla dvojica službenika Ministarstva državne imovine u sklopu provjera zgrada koje to ministarstvo provodi nakon potresa.

Ubrzo je došlo prvo do verbalnog, a onda i do fizičkog obračuna. U njemu je Vedran Sović, jedan od dvojice službenika Ministarstva, fizički nasrnuo na aktivista Domagoja Margetića.

Margetić je sinoć nakon incidenta detaljno opisao svoju stranu priče. Kazao je kako je u prostorijama Udruge bio na podjeli maski i druge zaštitne opreme.

Margetić: Od početka su bili agresivni, jedan je počeo vikati i psovati

“Oko 15.20 sati u prostorije umirovljenika su ušla dvojica nama nepoznatih muškaraca te su ušli u uredsku prostoriju u kojoj smo sjedili BS, BB i ja i gdje se dijelila zaštitna oprema (maske) te su se predstavili kako su iz Ministarstva državne imovine i da su došli provjeriti zgradu. Kolegica S ih je prvo ponudila maskama ukoliko im trebaju te im ponudila kavu ili sok, ili voća, međutim njih su dvojica od samog ulaska djelovali prilično ‘nabrijano’ te su od ulaska i prve komunikacije bili izrazito nepristojni. Kolega B i ja nismo razgovarali s njima, a kolegica im je otišla pokazati prostorije u zgradi udruge naših umirovljenika. Nekoliko minuta kasnije B i ja čuli smo jako lupanje vratima, nakon čega je jedan od muškaraca počeo vikati na kolegicu, vrijeđati je i psovati te joj je vikao: ‘Nećete nas za*ebavat! Koga za*ebavate?’ te sam na psovke i vikanje na kolegicu izašao u dvoranu u kojoj je postavljena izložba slika, u ruci sam držao pressicu HND-a te sam se predstavio gospodinu koji je psovao i vikao na BS i vrijeđao je”, tvrdi Margetić.

Kaže kako je od službenika tražio odgovor na pitanje razgovaraju li i inače predstavnici Ministarstva državne imovine na ovakav način sa starijim osobama.

Objavljena snimka dijela obračuna

“Na to moje pitanje, jedan od dvojice muškaraca opsovao mi je i vikao te me pitao tko sam ja, na što sam ponovio kako sam novinar, i dalje sam držao pressicu istaknutu da se vidi i rekao mu svoje ime i prezime, nakon čega sam ga pitao kako se zove. Uz viku, psovanje i vrijeđanje, dok je nasrtao na mene rekao je da se zove Vedran Sović. Tad me zgrabio, krenuo mi fizički uništiti i oštetiti mobitel i fizički me dograbio rukama te sam pao na pod u predvorju uredskih prostorija Udruge i sklupčao se jer sam očekivao da će me udarati, pa da dobijem što je manje moguće udaraca u glavu”, prepričao je Margetić.

Nastavio je kako ga službenik Ministarstva nije prestao napadati, a kako tvrdi, u jednom ga je trenutku Sović i udario šakom u glavu. U međuvremenu je objavljena i snimka koja pokazuje dio fizičkog obračuna.

“Čupao mi je šakom uho i svom snagom me udario šakom u glavu”

“Nakon što se napadač ustao i odmaknuo od mene, nastavio sam ga pitati da li je ovo uobičajeno postupanje djelatnika Ministarstva i ponavljao sam pitanje zašto me kao novinara fizički napao. Napadač Vedran Sović ponovno je fizički nasrnuo na mene, zgrabio me čvrsto desnom rukom za moje lijevo uho, uvrtao ga nekoliko puta i tresao mojom glavom lijevo-desno, dok mi je čupao šakom uho. Kolega BB pitao ga je: ‘A što je sad ovo?’ te me napadač pustio. Ponovno sam ga pitao zašto me fizički napao i je li uobičajeno da se ovako ponašaju predstavnici Ministarstva te je li uobičajeno da Ministarstvo šalje takve djelatnike kao svoje predstavnike, na što je Vedran Sović zamahnuo šakom i svom snagom me šakom udario u lijevi dio glave u predjelu lijevog uha, a svemu je svjedočio BB koji je bio neposredno uz mene”, ispričao je Margetić dodavši kako su pozvali policiju koja je uzela izjave, no da se boji da će se sve zataškati.

Policija će prijaviti obojicu

Indexu je policija potvrdila da su intervenirali u Biankinijevoj ulici, kako su ustvrdili, zbog fizičkog sukoba dvojice muškaraca. U odgovoru koji sam poslali naveli su da će prijaviti obojicu muškaraca.

“Obavještavamo Vas da su policijski službenici 31. ožujka oko 15.30 sati pružili intervenciju u Biankinijevoj ulici te je utvrđeno da je došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između dvojice muškaraca, 48-godišnjaka i 46-godišnjaka, te će policijski službenici protiv obojice podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Isto tako, obojica su ponuđenu liječničku pomoć odbila”, odgovorila nam je zagrebačka policija na upit o incidentu.

Na Margetića je nasrnuo Vedran Sović, viši savjetnik – specijalist Ministarstva državne imovine

Kako smo doznali, Vedran Sović, zaposlenik Ministarstva koji je nasrnuo na Margetića, u Ministarstvu je na funkciji višeg savjetnika – specijalista.

Obratili smo se i Ministarstvu državne imovine. Pitali smo ih je li točno da je Sović zaposlenik Ministarstva, kako komentiraju navode da je fizički napao aktivista te namjeravaju li protiv njega pokrenuti sankcije i ako da, kakve.

Tek nakon ponovljenog upita stigao nam je odgovor iz Ministarstva. Potvrdili su da je Sović službenik u Ministarstvu imovine zaposlen od 8. lipnja 2015. godine te da mu je trenutno radno mjesto viši savjetnik – specijalist u Službi za poslovne prostore.

Iz Ministarstva nisu negirali fizički napad, ali tvrde da je Margetić ometao njihove službenike i da Udruga prostor koristi bespravno

Fizički napad njihovog službenika na Margetića nisu negirali, no kazali su da se sve okolnosti tek utvrđuju, da osuđuju svaki oblik nasilja i da će se “po utvrđivanju relevantnih činjenica poduzeti daljnje potrebne radnje”.

Iz Ministarstva, međutim, tvrde da Udruga umirovljenika HRT-a bespravno koristi poslovni prostor u kojem se dogodio incident te da su Ministarstvu na današnji dan dužni više od 66 tisuća kuna za režije. Tvrde kako je Margetić njihove službenike sprječavao u obavljanju službene radnje te da je pozvana policija koja utvrđuje sve okolnosti događaja. No nije jasno zašto, ako je točno ono što tvrde iz Ministarstva, već ranije, prije potresa, nisu reagirali prema spomenutoj udruzi i spriječili bespravno korištenje prostora, kao ni zašto nisu zatražili asistenciju policije, nego se njihov službenik upustio u fizički sukob. Odgovor Ministarstva na naš upit prenosimo u cijelosti.

Pročitajte cijeli odgovor Ministarstva državne imovine

“Nakon potresa koji je pogodio Zagreb, službenici Ministarstva državne imovine obilazili su nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske kako bi utvrdili eventualna oštećenja. Dana, 31. ožujka 2020. godine, dvoje službenika Ministarstva državne imovine najavili su dolazak na očevid poslovnog prostora u Biankinijevoj ulici 11, ukupne površine 415 m2.

Ovim putem želimo Vas obavijestiti da navedeni cijeli poslovni prostor bespravno koristi Udruga umirovljenika HRT-a.

Naime, 2013. godine HRT je Udruzi umirovljenika HRT-a za 1 kunu mjesečno, dao na korištenje četiri prostorije ( soba broj 12, 13, 20 i 21 te sanitarni čvor) ukupne površine 77, 99 m2 (od 415,47 m2). 19. kolovoza 2013. godine, Državni ured za upravljanje državom imovinom je od HRT-a preuzeo cijeli poslovni prostor (415,47 m2), koji nije bio slobodan od stvari i osoba te ga je koristila Udruga umirovljenika HRT-a.

Po osnivanju Ministarstva državne imovine, službenici su pokušali obaviti očevid radi utvrđenja načina korištenja poslovnog prostora. Predsjednica Udruge Branka Starčević tada nije dopustila predstavniku Ministarstva ulazak u prostor, navodeći kako nije u nikakvom ugovornom odnosu s Ministarstvom državne imovine.

Očevid je obavljen 2018. godine, kojim je utvrđeno kako Udruga umirovljenika koristi cjelokupni prostor od 415, 47 m2 koji se sastoji od 12 soba i velike dvorane. Predsjednica Udruge Branka Starčević tada navodi da je navedeni prostor obnovljen doprinosima umirovljenika HRT-a i da se isti koristi isključivo za obavljanje djelatnosti Udruge (https://registri.uprava.hr/#!udruga-detalji/3gUBAAEAAQF1ZHJ1Z2EgdW1pcm92bGplbmlrYSBocvQAAAAAAAAAAAAAAQEBb2niAgGm8wQ).

I sami članovi navedene Udruge iskazali su nezadovoljstvo načinom korištenja prostora. Naime, kako tvrde neki članovi, predsjednica Branka Starčević obavljala je i druge poslove koji nisu u skladu s ciljevima i programom rada Udruge.

Napominjemo, kako Udruga do današnjeg dana bespravno koristi navedeni prostor, ne plaća režijske troškove jer tvrdi da navedeni dug treba platiti HRT. Na današnji dan dug Udruge prema Ministarstvu iznosi 66.789,46 kn za režijske troškove.

Prilikom očevida prostora u vlasništvu Republike Hrvatske, 31. ožujka 2020. godine, nakon predstavljanja službenika Ministarstva i navođenja razloga dolaska, tada nepoznata osoba (Domagoj Margetić) sprječavala je službenike u obavljanu službene radnje, nakon čega je pozvana policija koja utvrđuje sve okolnosti događaja. Naime, nije nam poznato u kojem je svojstvu Domagoj Margetić bio u prostorijama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Napominjemo, kako Ministarstvo osuđuje svaki oblik nasilja te se trenutno utvrđuju sve relevantne činjenice o događaju. Po utvrđenju istih, poduzet će se daljnje potrebne radnje. Službenik je u Ministarstvu državne imovine zaposlen od 8. lipnja 2015. godine te mu je trenutno radno mjesto viši savjetnik – specijalist u Službi za poslovne prostore”, stoji u odgovoru Indexu iz Ministarstva državne imovine.

Izvor: Index.hr