Zadarski liječnik Ivica Žuvela požalio se na kvalitetu zaštitne opreme pa dobio opomenu pred otkaz

Zadarski ginekolog i predsjednik zadarskog HSLS-a Ivica Žuvela dobio je od ravnateljice Doma zdravlja Zadarske županije opomenu pred otkaz jer je 28. ožujka na televiziji rekao da zaštitna oprema koju su dobili on i njegovi kolege nije adekvatna.

Žuvela radi kao ginekolog u Domu zdravlja u Benkovcu, a kako je rekao, njegova je ambulanta zaštitne maske dobila nakon što je kriza trajala tjednima.

“Moja medicinska sestra i ja dobili smo po dvije zaštitne maske i to šivane koje nisu adekvatna zaštita. Smatram da bi se Stožer morao bolje pobrinuti za zdravstvene djelatnike. Nije toliko bitno što bi se netko od nas mogao zaraziti koliko je bitno da smo mi u kontaktu s velikim brojem pacijenata. Kad se zarazi jedan liječnik, on nije samo čovjek manje u sustavu već je i opasnost za veliki broj ljudi”, rekao je Žuvela za televiziju Diadora.tv.

Tri dana ranije Žuvela je na Facebooku prenio post zadarskog ogranka HSLS-a kojim se apelira na Stožer civilne zaštite da liječnici trebaju bolju zaštitu.

“Platnene maske koje smo tek jučer dobili nisu adekvatne!” objavio je Žuvela.

Dan nakon Žuveline spomenute izjave na televiziji, ravnateljica Doma zdravlja Zadarske županije Renata Bek uručila je Žuveli pismeno “upozorenje o obvezama iz radnog odnosa i mogućnosti otkaza radi kršenja pravilnika i ugovora u radu”.

“Navedena mjera izriče se jer je imenovani radnik suprotno aktima ustanove i propisima RH u medijskom istupu iznio za javnost uznemirujuće iskaze. Isti neosnovani navodi da je situacija alarmantna, što nije istinito. Naime, nije sporno da se u ovom trenutku veći dio svijeta nalazi u pandemiji službeno proglašenoj od WHO-a te da svaka vijest od strane VSS zdravstvenog radnika kod prosječnoga građanina može biti primljena kao više nego uznemirujuća, osobito ako je u ovoj društvenoj psihozi povezana s pandemijom što imenovanom mora biti pozvano s obzirom na edukaciju. (…) Kao otegotna okolnost cijeni se i dosadašnje istupanje i javnim medijima sa svojim, u najmanju ruku, paušalnim i nepromišljenim stavovima. (…) Imenovani se upozorava da mu se može izreći redovan ili izvanredan otkaz ugovora o radu zbog povrede radnih odnosa na način opisan u Pravilniku u radu”, stoji u opomeni koju je potpisala ravnateljica, a koju je objavio Zadarski.hr.

U Žuvelinu obranu odmah je stao zadarski HSLS, ali i neke pacijentice koje su za lokalne portale rekle kako je riječ o iznimno profesionalnom liječniku kojeg bi svima preporučile.

Javio se i zadarski župan Božidar Longin koji je za Zadarski.hr komentirao opomenu koju je Žuvela dobio.

“To je interna stvar unutar Doma zdravlja i ravnateljica je vjerojatno procijenila da postoje razlozi za ovaj potez. U ovoj situaciji svi moramo snositi odgovornost za svoje posljedice, a ja sam više puta pozivao na smirenost, strpljivost i solidarnost jer smo svi na istoj liniji borbe s koronavirusom. Trenutačno je prioritet borba s pandemijom, a nije vrijeme za nepotrebno širenje panike, politikantstvo i samopromociju pojedinaca. Kad prođe ova epidemija, napravit ćemo analizu i utvrditi jesu li sve ustanove adekvatno odgovorile na ove izazove. Zdravstvene ustanove su dobivale zaštitnu opremu u skladu s mogućnostima na tržištu, a prioritet je bila zaštita onih koji su svakodnevno izloženi potencijalnoj zarazi”, rekao je Longin.