fbpx

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA “Efekt spaljene zemlje je u tijeku, a mi kuhamo kamilicu”

Danas s početkom u 10 sati održana je izvanredna elektronska sjednica Županijske skupštine. Prva točka dnevnog reda odnosila se na odluku o posebnim mjerama za korištenje proračunskih sredstava Zadarske županije u cilju prilagodbe uvjetima u vrijeme epidemije korona virusa.

Vladajući su pozivali na jedinstvo u donošenju odluka međutim oporbeni vijećnici nisu bili zadovoljni mjerama koje je predložio župan Longin smatrajući ih nedostatnim.

Vijećnik Marko Pupić-Bakrač ustvrdio je kako su istraživanja su pokazala da ovakvu krizu u gospodarstvu izazvanu COVID-19 virusom između 60 i 70% malih poduzeća i obrta nemaju financijskih sredstava za izdržati mjesec dana, a preko 90% tri mjeseca. Ove mjere koje su predložili vladajući, odnosno župan i njegova svita bez konzultacije sa oporbom, gospodarstvenicima, stručnjacima imaju dva osnovna problema. Prvi je da se donose sa velikim zakašnjenjem, a drugi da s obzirom na razmjere i dubinu krize neće imati čak niti kratkotrajni vatrogasni učinak. Neće spasiti niti jedno poduzeće, niti jedan obrt, neće imati nikakav učinak na olakšavanje života građana pogođenih krizom. Efekt spaljene zemlje je u tijeku a mi kuhamo kamilicu. Ako je kriza koja trese temelje društva i ekonomije te je u neku ruku izvanredno stanje, trebamo se sastati što prije svi skupa i zajednički pokušati osmisliti mjere koje će zaista barem u nekoj mjeri biti djelotvorne. To se ne može bez reseta sustava i proračuna koji sa okrenuti da potiču parazitiranje a ne produktivnost, kazao je Pupić Bakrač.

Vijećnica Marjana Botić tražila je hitnu tematsku sjednicu o turizmu budući da našoj glavnoj privrednoj grani prijeti kolaps.

Vladajući su sve prijedloge i primjedbe odbacili te usvojili set mjera kako ih je predložio župan Longin.