fbpx

AKCIJA VIKEND Njih sedam bez vozačke dozvole, rekorder s 2.7 promila

Policijska uprava zadarska je i tijekom proteklog vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja u prometu. Iz prometa je isključeno 26 vozača i 10 vozila, neslavni rekorder zaustavljen je kod Babinduba, napuhao je 2,70 promila.

POLICIJA JE I TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA NASTAVILA S PODUZIMANJEM POJAČANIH AKTIVNOSTI USMJERENIH NA SPRJEČAVANJE I SANKCIONIRANJE NAJTEŽIH PREKRŠAJA U PROMETU KAO ŠTO SU: ALKOHOLIZIRANOST VOZAČA, VOŽNJA NEDOPUŠTENIM BRZINAMA KRETANJA, NEKORIŠTENJE SIGURNOSNOG POJASA I NEPROPISNA UPORABA MOBITELA.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Proteklog vikenda ( 15.– 17. svibnja), policijski službenici Policijske uprave zadarske su tijekom provođenja akcije Vikend kontrolirali 523 vozila i vozača, a poduzeli su 262 represivne mjere.

alkotestiran je 221 vozač, od kojih je njih 19 bilo pod utjecajem alkohola
7 vozača su zatečena bez položenog vozačkog ispita
10 vozila bez tehničkog pregleda i registracije
48 vozača je prekoračilo propisano ograničenje brzine
1 vozač je upravljao u vrijeme zabrane upravljanja
11 vozača je nepropisno pretjecalo
8 su vozila jednosmjernom ulicom
38 vozačaje vozilo bez zaštitnog pojasa
26 vozača je koristilo mobitel
38 vozača nije poštivalo prometni znak

Iz prometa je isključeno 26 vozača i 10 vozila.

U tom se vremenu dogodilo 7 prometnih nesreća, u kojima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Tehnička neispravnost:

Tijekom provođenja pojačanih aktivnosti u prometu, policijski službenici su zbog sumnje na bitne tehničke neispravnosti ( preinake vozila suprotno tehničkoj ispravnosti) privremeno oduzeli 10 osobnih vozila, koji će biti prepraćeni na izvanredni tehnički pregled.

Vožnja pod utjecajem alkohola:

U subotu oko 21,50 sati na Dc-424 kod Babinduba, policijski službenici su prilikom kontrole prometa zaustavili 60-godišnjeg vozača, koji je upravljao Fiat-om (ZD), pod utjecajem alkohola od 2,70 promila, što je najviša koncentracija alkohola utvrđena tijekom provođenja kontrole prometa tijekom vikenda.
Vozač je isključen iz prometa, smješten u prostorije policije do otrežnjenja te je dana 17. svibnja uz optužni prijedlog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama priveden na Prekršajni odjel Općinskog suda u Zadru.

Noćas u 00.25 sati na Benkovačkoj ulici u Zadru policijski službenici zaustavili su 49-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Mercedes zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,39 promila. Također je utvrđeno da vozač tom prilikom kod sebe nije imao vozačku dozvolu.
Vozač je smješten u službene prostrije policije do otrježnjenja nakon čega je nad njim provedeno kriminalističko istraživanje. Tijekom jutra priveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama gdje mu je određena mjera zadržavanja u zatvoru u trajanju od 14 dana, nakon čega je predan u Zatvor u Zadru

U subotu, 16. svibnja u 01.00 sati u Biogradu u Ulici dr. Franje Tuđmana, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 36-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Fiat zadarskih registarskih oznaka. Utvrđeno je kako je vozilom upravljao za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom “B” kategorije te je tom prilikom odbio podvrgnuti se ispitivanju ili liječničkom pregledu odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.
Istog dana, u 23.45 sati u Zadru u Ulici Kralja Dmitra Zvonimira, policijski službenici su zaustavili 36-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Volkswagen Golf zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 0,90 promila te je odbio podvrgnuti se ispitivanju ili liječničkom pregledu odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina. Također je utvrđeno da je vozilom upravljao za vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilom “B” kategorije.
Nešto kasnije, u Zadru u Ulici 72. Bojne VP, prilikom kontrole prometa 23-godišnji vozač se nije zaustavio na znak policijskog službenika već je ubrzao i nastavio vožnju. Ubrzo je sustignut i zaustavljen te je utvrđeno kako je upravljao automobilom BMW zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 1,67 promila.
U nedjelju, 17. svibnja u 01,29 sati u Zadru u Ulici Obala kralja Tomislava, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 49-godišnjeg vozača kako upravlja osobnim automobilom Alfa Romeo zadarskih registarskih oznaka pod utjecajem alkohola od 2,20 promila.
Vozači su dovedeni u službene prostrije policije i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje, nakon čega su privedeni na Prekršajni odjel Općinskog suda uz Optužni prijedlog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita:

U subotu, 16. svibnja u 02.00 sati u Sukošanu, prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 19-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom Opel zadarskih registarskih oznaka, prije stjecanja prava na upravljanje, te pod utjecajem alkohola od 0,74 promila.
U nedjelju, 17. svibnja u 10.10 sati u Zadru u Ulici Put Petrića prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 23-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom Mercedes novogradiških registarskih oznaka, prije stjecanja prava na upravljanje.
U nedjelju, 17. svibnja u 15.10 sati u Zadru u Ulici Obala Kralja Tomislava prilikom kontrole prometa policijski službenici su zaustavili 59-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim vozilom Toyota zadarskih registarskih oznaka, prije stjecanja prava na upravljanje.
Vozači su isključeni iz prometa te sankcionirani sukladno Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa.