fbpx

BAČIĆ: “Ako se situacija pogorša, državu mogu preuzeti predsjednik i vlada”

Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u saboru, i Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, sučelili su se na N1 televiziji.

Tema rasprave bili su stavovi o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Bačić: To su redovni izbori, ocijenili smo da je potrebno iskoristiti dobru epidemiološku situaciju kako bismo proveli parlamentarne izbore

Na početku sučeljavanja voditelj je pitao jesu li izbori u ovom trenutku opravdani s epidemiološkog stajališta.

“Mi već duže vrijeme u HDZ-u komuniciramo kako ćemo ići na izbore čim ocijenimo da je prikladna epidemiološka situacija. Mi se nalazimo u zadnjoj godini mandata, to su redovni izbori. Mi smo ocijenili da je potrebno iskoristiti dobru epidemiološku situaciju kako bi proveli parlamentarne izbore. Proračun može bolje donijeti vlada koja je osnažena legitimitetom na parlamentarnim izborima. Ta vlada će, ako bude negdje kroz kolovoz imenovana, pripremiti akte za gospodarski oporavak Hrvatske”, rekao je Bačić.

HDZ-ov predsjednik Kluba zastupnika ističe da je Ustav predvidio sva moguća rješenja.

“Mi imamo iskustva iz ranijih izbora. Nakon mjesec i sedam dana se formirala vlada nakon prošlih izbora, ali ako se i to ne bi dogodilo, vlada bi do imenovanja nove vlade obavljala aktivnosti kao što bi radila i da nije raspušten Hrvatski sabor. Podaci o broju zaraženih su takvi da nam daju za pravo reći da smo dobro upravljali ovom epidemijom u Hrvatskoj”, dodao je Bačić.

Bauk: Izbori su ranije samo jer HDZ vjeruje da će tako ostvariti najbolji rezultat

SDP-ovac Bauk napomenuo je da je strah od širenja zaraze danas manji nego što je bio prije dva mjeseca.

“Ja bih sveo razloge na samo jedan, izbori su ranije zato što HDZ smatra da će tako ostvariti najbolji rezultat. Ja ga ne sporim s aspekta legitimnosti. Oba segmenta tog kockanja ste vi iznijeli. Jedna je mogućnost da se do dana izbora pogorša epidemiološka situacija, a druga je politička situacija, odnosno koliko će se brzo formirati vlada. Što se tiče samih izbora, sva četiri datuma koja su po Ustavu moguća su prihvatljiva, ali nama su prihvatljivija ova srednja – 28.6. i 5.7. Što se tiče kampanje, osobno bih volio da formalni dio predizborne kampanje bude što kraći da vlada ne zloupotrebljava resurse”, kazao je Bauk.

Bačić: Ako se epidemiološka situacija pogorša, za to imamo Ustavnu odredbu

Na pitanje što s izborima ako se epidemiološka situacija pogorša, Bačić i Bauk imali su suprotstavljene stavove.

“Sada imamo dobru epidemiološku situaciju, ako govorimo o tome da bi se ona mogla sada pogoršati, onda bi se mogla još više pogoršati tada kad SDP zagovara izbore, a to je u rujnu ili listopadu. Sada kad imamo tu dobru situaciju, idemo na izbore u ljeto. Ništa po meni nije logičnije od činjenice da smo upravo taj trenutak iskoristili za raspuštanje sabora. Ako se situacija pogorša do te mjere da se izbori ne održe, postoji i za to ustavna odredba. Aktivirao bi se članak Ustava gdje bi odgovornost za vođenje države preuzela vlada u dogovoru s predsjednikom”, rekao je Bačić pa dodao:

“Ja mislim da bi epidemiolozi propisivali određene mjere. Kada bi se te mjere vratile da smo opet u lockdownu, to bi bila situacija u kojoj se ne bi mogli održati izbori. Kakva bi situacija bila da se izbori ne mogu održati, ja sada ne znam. Epidemiolozi će dati najbolji odgovor na tu situaciju”, dodaje.

Bauk: Ustavni sud treba donijeti odluku ako se sabor ne može konstituirati

Bauk se nije složio s tim te je objasnio svoje mišljenje.

“Ako bi se dogodila situacija da se izbori ne mogu održati, to bi trebao utvrditi DIP ili Ustavni sud, i ako bi se dogodila situacija da se sabor ne može konstituirati, tu Ustavni sud treba donijeti odluku. Nema smisla da mi možemo još godinu dana biti zastupnici a da se ne sastajemo”, kazao je Bauk.

Uslijedilo je pitanje je li vrijeme za raspisivanje izbora, na što je Bačić odgovorio da je Hrvatska u svakom pogledu bolja država.

“Svi oni najvažniji podaci o smanjenju javnog duga su bolji, itd. Došli smo do činjenice da je zbog krize nastupio pad gospodarstva i pad gospodarske aktivnosti”, kazao je pa nastavio:

“Mi vjerujemo i zbog toga i radimo na razini vlade, u suradnji s epidemiolozima radimo mjere da se može pokrenuti gospodarstvo i da možemo pokrenuti kakvu takvu turističku sezonu. Ništa logičnije nije da u tom trenutku vladajuća većina traži potvrdu svog legitimiteta i da možemo donositi nove mjere. Potrebno je sada provesti izbore, formirati novu vladu i ići u provedbu akata koji će spasiti gospodarstvo.”

Bauk: SDP na ove izbore ide pobijediti, a ne zadržati ih na vlasti još četiri godine

S druge strane, Bauk je istaknuo da SDP na ove izbore ide na pobjedu.

“Uvijek treba reći, mi na ove izbore idemo na pobjedu i pokušat ćemo što prije formirati parlamentarnu većinu. Kada govorimo o datumu izbora, ovo vrijeme izbora određeno je samo zato što HDZ misli da će u ovo vrijeme ostaviti najbolji rezultat. Da je slučajno drugačija situacija. Ovo je najmanje loš trenutak za HDZ. To ne govori u prilog njihovom rezultatu. To je stvar političke rasprave u kampanji”, nadovezao se Bauk.

Nitko u HDZ-u nije za veliku koaliciju

Na temu velike koalicije Bačić je reagirao stavom da su u HDZ-u svi apsolutno protiv velike koalicije.

“Mislimo da je ona nepotrebna i da HDZ ima kapacitet pobjede na parlamentarnim izborima. Koalicija je bila stabilna. Politička stabilnost je preduvjet za funkcioniranje vlade. Mi očekujemo rezultat bolji nego što je bio 2016”, napomenuo je Bačić.

Bauk je potvrdio da SDP ide na izbore kako bi HDZ skinuo s vlasti, a ne ih zadržao još jedan mandat.

“Rezultat koji bi bio dobar za SDP bi bio jedan mandat više u svakoj izbornoj jedinici i bio bi dovoljan da formiramo parlamentarnu većinu s partnerima. Mi idemo na izbore da bi HDZ skinuli s vlasti, a ne zadržali ih na vlasti još četiri godine. Idemo na izbore, ako se bude formirala vlada, to sigurno neće biti s HDZ-om”, nadovezao se Bauk.

Posljednje pitanje bilo je upućeno Bačiću, a glasilo je hoće li članovi Stožera biti na izbornim listama.

“Nismo još pripremili liste. To će ovisiti o brojnim razlozima”, kazao je HDZ-ovac.