fbpx

BIVŠA PREMIJERKA PREDVIĐA “Škoro će nakon izbora koalirati s HDZ-om, vidite da ga više ne napadaju”

Bivša premijerka Jadranka Kosor prestala se prije pet godina aktivno baviti politikom, u kojoj je dugo imala istaknutu ulogu. Za Novi list je komentirala predstojeće izbore.

“Škoro tjera Plenkovića još više udesno, imat će pristojan rezultat i onda nakon izbora koalirati s HDZ-om. Vidite da ga viđeniji hadezeovci zapravo javno više ne napadaju, a on nikada ne kritizira HDZ jasno i precizno, već uvijek u isti kritički koš stavlja i HDZ i SDP. Sva ta ‘ujedinjena desnica’ će se na kraju okupiti oko HDZ-a. Zato je Tomo Medved zamjenik predsjednika stranke, Zdravka Bušić potpredsjednica, a i Damir Krstičević, unatoč porazu i ostavci, bit će jedna od perjanica na izborima. Kao što su 2016. Plenkovićev izbor za liste bili Zlatko Hasanbegović, nestranačka Bruna Esih ili Hrvoje Zekanović, ali i drugi u HDZ-u koji su izrazito desno, a nosili su velik broj preferencijalnih glasova, smatra Kosor.

Kaže i kako je Zoran Milanović na Pantovčaku zapravo nagrada za Andreja Plenkovića.

“Obećao je da će se držati ustavnih ovlasti i to sada čini. Pun je razumijevanja za poteze Vlade, podupro je mjere na početku krize, a i inače se ne petlja u sve i svašta kao prethodnica mu, kaže Kosor. I ne mislim da je u verbalnom ratu jer javno izražavanje mišljenja o »Za dom spremni« u Jasenovcu, pa poslije i u Okučanima, jest apsolutno predsjednikova ovlast. Predsjednik, naime, mora biti čuvar Ustava i ja mislim da kroz jasan stav o takozvanim »dvostrukim konotacijama« o ZDS, Milanović upozorava da je to jednostavno neustavno i nedopustivo u državi članici EU-a.”

Za opoziciju kaže da je neuvjerljiva.

“Nekako su mi nevidljivi i neuvjerljivi. Ako je ikada prije Hrvatskoj trebala jaka opozicija, to je upravo sada, u vrijeme raznih kriza s kojima se suočavamo. Nažalost, sve što kaže Davor Bernardić, kao da pada u bunar. Neuvjerljiv je i neusredotočen. U vremenima krize s virusom bili su kooperativni, a sad su u neprilici zbog brzinskih izbora u kojima neće imati jednake uvjete u kampanji.