BIVŠI KALMETIN POMOĆNIK DOBIVA MILIJUNSKE POSLOVE S DRŽAVOM Sad su mu dali da vodi čitavu izgradnju bolnice Blato

Bivši HDZ-ov državni tajnik Željko Tufekčić prebacio se u privatni biznis, njegova tvrtka Plavi partner često posluje s državom.

Strateški projekt Vlade i Grada Zagreba, izgradnja Nacionalne dječje bolnice u zagrebačkom naselju Blato, počeo se zahuktavati. Barem na papiru. Nakon početnog fijaska s odabirom izvođača za studiju izvodljivosti o čemu je portal Telegram pisao prošloga mjeseca, paralelno je okončan vrijednosno manji, pritom ne manje važan, javni poziv za stručno upravljanje tom velikom investicijom koja bi se trebala sufinancirati europskim novcem.

Na natječaju je pobijedila tvrtka Plavi partner d.o.o., u vlasništvu Željka Tufekčića, inače bivšeg državnog tajnika u Ministarstvu financija Zdravka Marića i svojedobno u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete. Suvlasnica tvrtke je Tufekčićeva supruga Marija Tufekčić, bivša ravnateljica državne Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

U konkurenciji sa svjetskim imenima konzultantskog biznisa, tvrtka Tufekčićevih u ovom je natječaju bila najpovoljnija. Ali to nije jedini posao s državom koji su osvojili nakon što je 2018. Željko Tufekčić na vlastiti zahtjev podnio ostavku na mjesto državnog tajnika. Samo prošle godine iz različitih javnih izvora uprihodili su (ili će temeljem ugovora tek uprihoditi) oko dva milijuna kuna. Tako dvoje bivših dužnosnika, inače ispitanih u kraku afere Fimi-Media, uspješno nastavlja karijeru u privatnom biznisu, nerijetko poslujući s javnim sektorom.

Mozak projekta

Javni poziv za usluge upravljanja projektom Ministarstvo zdravstva je raspisalo krajem prošle godine, dok je tadašnji ministar Milan Kujundžić pritiskao na sve strane da projekt bolnice dobije proračunska sredstva dok ne dođu europska. Ispod zamršenog naziva ‘Usluga upravljanja projektom – Priprema analiza, studija, projektno-tehničke i ostale potrebne dokumentacije za projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice u Zagrebu’ kriju se poslovi koordinacije i nadzora projekta, kontrola rada stručnjaka, savjetovanja ministarstva, financijskog upravljanja. Ukratko, tražio se mozak cijele operacije europskog projekta.

Iako je procijenjena vrijednost natječaja bila 1,5 milijuna kuna (plus PDV), što je primjerice tek sedmina vrijednosti natječaja za već spomenutu studiju izvodljivosti, interes je bio velik. Prijavilo se ukupno pet ponuđača, uključujući i domaće podružnice renomiranih globalnih tvrtki. To su redom: Deloitte savjetodavne usluge, tvrtka Growth strategies, potom zajednica ponuditelja Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske i tvrtke Avelant; PricewaterhouseCoopers savjetovanje te Tufekčićeva Plavi partner.

Najjeftinija ponuda

Nakon otvaranja ponuda, stvari su za stručno povjerenstvo bile jednostavne. Dva stručnjaka u bodovanju ponuda ukupno su nosila 60 posto bodova, a cijena 40 posto. U ovom slučaju, svi ponuđači dobili su maksimalan broj bodova za stručnjake s obzirom na dovoljan broj referenci, pa je presudila cijena. A tvrtka Plavi partner dala je uvjerljivo najnižu, 480.000 kuna, bez PDV-a.

Za usporedbu, najviša ponuđena cijena (Deloitte) bila je gotovo dvostruko veća, dok su ostali ponuđači bili skuplji od Tufekčićevih za stotinjak tisuća kuna. Ministar Vili Beroš potpisao je odluku o odabiru 16. ožujka, a kako na nju u propisanom roku nije izjavljena žalba, stvar je zaključena i Tufekčićevi su dobili posao.

Krenulo im je nakon ostavke 

Upravljanje projektom bolnice u Blatu tek je jedan u nizu poslova plaćenih iz javne blagajne otkako je Vlada prije dvije godine razriješila Tufekčića dužnosti na njegov zahtjev.

Tvrtka Plavi partner tako je prošle godine radila Plan razvoja turizma na području prekogranične regije Srijem za općinu Nijemci (171.875,00 kn), pomagala u provedbi projekta eHZZO (371.250,00 kn) te savjetovala Javnu ustanovu Park prirode Velebit u provedbi Centra izvrsnosti “Cerovačke špilje” (975.000,00 kn).

Povrh toga, prema službenim podacima iz Državne riznice, od četiri su ministarstva tijekom 2019. inkasirali nešto više od 650 tisuća kuna uglavnom na konto intelektualnih i osobnih usluga koje su pružali za različite projekte. Bila je to sjajna, rekordna godina po pitanju prihoda iz javnih izvora za tvrtku koja posluje osam godina.

Povrh toga, prema službenim podacima iz Državne riznice, od četiri su ministarstva tijekom 2019. inkasirali nešto više od 650 tisuća kuna uglavnom na konto intelektualnih i osobnih usluga koje su pružali za različite projekte. Bila je to sjajna, rekordna godina po pitanju prihoda iz javnih izvora za tvrtku koja posluje osam godina.

Izvor: Telegram.hr