fbpx

Cappelli ne zna koliko je točno turista otkazalo ljetovanje za lipanj: “Mislim da je 50 posto”

Ministar turizma Gari Cappelli danas je u Rijeci govorio o predstojećoj turističkoj sezoni iznoseći svoje projekcije za njenu budućnost. Potvrdio je da je vijest o otvaranju slovenske granice i proglašavanju kraja pandemije u toj zemlji dobio još jučer, ali je kazao kako ne zna sve detalje te da će znati više sutra, po povratku Davora Božinovića iz Slovenije.

“Očekujem da će sada Slovenci dolaziti u većem broju jer ne moraju u karantenu na povratku u svoju zemlju. Mi smo pripremili aplikaciju sličnu e-propusnici, cilj nam je da nema velikih zaustavljanja na granici, da se turisti unaprijed prijave i da na granici prolaze gotovo bez zaustavljanja“, otkrio je Cappelli za N1.

Nerealnih milijun turista? 

Ministar je komentirao i napise Večernjeg lista prema kojima je turistička sezona u lipnju spašena te da se očekuje milijun gostiju. Kazao je kako on nema točne brojke koje se odnose na broj turista te je dodao: “Nemamo previše otkaza sedmi, osmi i deveti mjesec. Veliki dio u šestom mjesecu je otkazan. Ne znam točne brojke, iz zadnje ankete pad je oko 50 posto u šestom mjesecu“.

Na pitanje je li broj od milijun turista pretjeran, ministar je kazao kako on iznosi realne brojke i da pumpanje brojki uoči izbora, ne dolazi u obzir. “Od mene nikad niste čuli nerealnu brojku, analizu smo napravili prije mjesec dana, planiramo pad 60, 75 i 90 posto. Stojim kod toga da ćemo imati oko 25 do 30 posto prihoda u odnosu na prošlu godinu. Na tome stojim, to je realnost“, ponavlja Cappelli.

Kupanje na moru 

Ističe kako su mali iznajmljivači izuzetno važni, te kako se s njima radilo na mjerama, od otpisa paušalne boravišne pristojbe do poreza.
“Ja ne bih rekao da će biti smanjivanja cijena, čekat će reakciju tržišta, vidjet ćemo“, kaže Cappelli. Smatra da nije previše hrabro reći da smo korona free zona jer smo imali dobre mjere i uz njih dobili kredit.

Komentirajući mjere određene za kupanje na plažama, rekao je kako će koncesionari morati obavljati kontrolu socijalne udaljenost, a da se nada da će ondje gdje nema koncesionara građani imati dovoljno svijesti da budu odgovorni.

Izvor: Telegram.hr