fbpx

HDZ odustao od zahtjeva da im Sanader i ostali isplate 50 milijuna kuna odštete

Nakon što je bivša šefica računovodstva HDZ-a Branka Pavošević danas iznijela obranu na nastavku suđenja u aferi Fimi media, u kojoj je prozvala bivše glavne tajnike te stranke za sudjelovanje u izvlačenju novca iz javnih tvrtki, iskaz je dao i predstavnik HDZ-a.

Riječ je o odvjetniku Vladimiru Terešaku koji je u ime stranke porekao krivnju za inkriminacije iz optužnice.

Inače, stranka HDZ prva je optužena u Hrvatskoj za sudjelovanje u korupciji. U aferi Fimi media, za koju se danas nastavilo suđenje, sumnjiči ju se da je za crne fondove izvlačila novac iz javnih tvrtki. U to vrijeme vodio ju je Ivo Sanader, koji je tada bio i predsjednik Vlade.

Odvjetnik napao Uskok 

Terešak je u nastavku današnjeg ročišta prozvao USKOK jer nije precizirao optužnicu. Naime, prema Zakonu o odgovornosti pravnih osoba HDZ bi mogao odgovarati tek od 2004., a USKOK ju tereti za period od 2003. do 1. srpnja 2009. godine.

Terešak tvrdi da su donacije za HDZ bile zakonite, a naglasio je i da je u međuvremenu donijet cijeli niz oslobađajućih presuda za direktore firmi s kojima je poslovala Fimi media. Po Terešakovom mišljenju, USKOK je napravio propust i kada nije optužio Ivana Jarnjaka, kojeg je prozvala danas i bivša šefica računovodstva Branka Pavošević.

“Ako je novac i prikupljan na crno, predsjedništvo HDZ-a to nije znalo niti je u tome sudjelovalo. Na to je mogao utjecati samo Ivo Sanader i to s pozicije predsjednika Vlade, a ne predsjednika stranke”, kazao je Terešak ukazujući da bi se u slučaju eventualnih nepravilnosti u financijskom poslovanju moglo raditi samo o financijskom prekršaju.

Odustaje se od zahtjeva o odšteti

Terešak smatra kako do sada nije utvrđeno da je stranka probavljala korist već samo pojedinci, koji su radili protivno interesima stranke.

Iako je na prvom suđenju HDZ od Sanadera i okrivljenih u ovom postupku tražio 50 milijuna kuna, kao naknadu štete koju su, sumnja se, prouzročili stranci. No, danas je izjavio kako od tog zahtjeva odustaje.

Iz Fimi medije poriču krivnju 

I predstavnica Fimi Medije, odvjetnica Marica Ivanković, porekla je krivnju za izvlačenje novca iz javnih tvrtki za crne fondove HDZ-a. Vlasnica Fimi Medije Nevenka Jurak lani je preminula, a nad firmom je u međuvremenu otvoren stečaj.

Tvrtki je oduzeto 11 milijuna kuna, a Nevenki Jurak dva i pol milijuna, što je po mišljenju odvjetnice Ivanković bilo neutemeljeno. Istaknula je kako ni vještak nije dovoljno precizno analizira poslovanje Fimi medije.

“Firma Fimi media nije osnovana s namjerom da se preko nje čine kaznena djela, to je potpuno netočno. Ta firma osnovana je još 2001. a optužnica navodi period od 2003. godine”, naglasila je odvjetnica Ivanković dodaju kako tvrtka ne može odgovarati za pojedine poteze njezine direktorice Nevenke Jurak.

Pročitan iskaz Nevenke Jurak 

Pročitan je i iskaz same Nevenke Jurak koja je opisala kako je s HDZ-om dogovorila marketinške poslove. “Ja sam pristala davati dobit za stranku”, izjavila je u prvoj obrani šefica Fimi medije.

Opisala je zatim kako su financijski zahtjevi HDZ-a rasli.”Zato sam iznos od 16 milijuna kuna odlučila izvući uz pomoć firme Bojana Dimića (koji je još 2012. priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om op. a.) On je Fimi mediji ispostavljao lažne fakture. Od izvučenog novca zadržavao je 10 posto, a ostalo je davao meni”, stoji u iskazu Nevenke Jurak koji je danas pročitan na sudu.

Objasnila je kako joj je Mladen Barišić rekao da je tim novcem HDZ podmirivao dugove, a dio je isplaćivan Sanaderu osobno.

Izvor: Telegram.hr