fbpx

IZBORI U SRPNJU Nositelji HDZ-ovih lista ‘stožeraši’ Beroš i Božinović

Sve je izglednije ono o čemu se već nego vrijeme govori – da ćemo ići na izbore u srpnju. Sabor bi se trebao raspustiti najkasnije do 22. svibnja, a vladajući navodno razmatraju tri moguća datuma za izlazak na birališta.

“Ovaj petak nema glasovanja, tako da smo sljedeći tjedan još sigurno u sabornici. Mislim da će do raspuštanja doći 15. svibnja, a najkasnije 22. svibnja ako idemo na izbore u srpnju”, rekao je sugovornik iz HDZ-a za Jutarnji list.

Stvari koje se trebaju riješiti prije raspuštanja su rebalans proračuna te glavni državni odvjetnik. Sugovornik je potvrdio i kako se u stranci oko izbora kalkulira o 5. i 12. srpnju kao datumima izbora. Neslužbeno se doznaje kako su tim datumima dodali i 19. srpnja.

U HDZ-u ističu kako Andreju Plenkoviću odgovaraju sva tri datuma te kažu kako ne očekuju da bi predsjednik Republike Zoran Milanović oko toga mogao raditi probleme.

Iako u vrhu HDZ-a zasad odbijaju govoriti o datumu izbora, pripreme u stranci naveliko su počele. Tako je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u ponedjeljak navečer za voditelja izbornog stožera imenovan glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, dok će mu zamjenik biti državni tajnik iz Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić, blizak prijatelj premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

Tako su tri opcije:

-ako su izbori 5. srpnja, Sabor se treba raspustiti 15. svibnja. Predsjednik Zoran Milanović 19. svibnja treba raspisati izbore i odrediti datum njihova održavanja.

-ako su 12. srpnja, Sabor se mora raspustiti 22. srpnja, a predsjednik Zoran Milanović treba raspisati izbore i odrediti im datum 26. svibnja. Do 9. lipnja je rok za predaju lista kandidata, a DIP ih objavljuje 13. lipnja. Počinje kampanja koja traje do 10. srpnja.

-ako su izbori 19. srpnja, saborska većina mora izglasati raspuštanje 29. svibnja, a predsjednik Zoran Milanović 2. lipnja raspisuje izbore i određuje datum. Do 16. lipnja je rok za predaju kandidacijskih lista koje DIP objavljuje 20. lipnja. Tada počinje kampanja i traje do 17. srpnja.

U stranci za izbore u srpnju kažu da su “gotova stvar”, a u kuloarima su već počela i nagađanja tko bi se sve mogao naći na izbornim listama. Dio HDZ-ovaca uvjeren je da će Plenković na liste, slično kao i na europskim izborima, staviti uglavnom svoje pouzdane kadrove.

Jedan istaknuti HDZ-ovac poručio je da na listama sigurno neće biti mjesta za Miru Kovača i Milijana Brkića, ali i da bi se na nekim pozicijama ipak mogli naći Davor Ivo Stier i Tomislav Tolušić.

“Mislim da će treća izborna jedinica pripasti ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, a u četvrtoj će listu predvoditi župan i potpredsjednik stranke Ivan Anušić. U sedmoj bi to mogao biti ministar branitelja Tomo Medved, u osmoj ministar prometa Oleg Butković, a u desetoj ministar obrane Damir Krstičević“, procijenio je jedan član HDZ-a.

Nije siguran što se tiče 5., 6. i 9. izborne jedinice, ali kaže da će jedna od tih pozicija vjerojatno, nakon što je dobro odradio posao tijekom epidemije pripasti ministru zdravstva Viliju Berošu, a ne isključuje da se kao nositeljica liste pojavi i nova potpredsjednica stranke Zdravka Bušić.