fbpx

KOLAKUŠIĆ: “Prepušteni smo pandemijskim profiterima, umjesto da u Bruxellesu utvrđujemo istinu o Covidu-19”

Zastupnik u Europskom parlamentu, Mislav Kolakušić obratio se otvorenim pismom građanima Hrvatske i Europske unije i u tekstu prevedenim na 10 europskih jezika upozorio na činjenicu da je europska demokracija u uvjetima pandemije koronavirusa u potpunosti zakazala.

Otvoreno pismo prevedeno je na engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski, portugalski, nizozemski, švedski, slovenski i ruski jezik.

Otvoreno pismo građanima Europe prenosimo u cijelosti.


“Zatvaranje vrata Europskoga parlamenta najveća je pogreška u povijesti Europske unije

Umjesto da raspravljamo u Bruxellesu i utvrđujemo istinu u vezi s bolešću COVID-19, svi smo poslani kućama u svoje države, a građane Europe prepustili smo pandemijskim profiterima.

Poštovani građani,

obraćam vam se kao zastupnik u Europskome parlamentu, vama, građanima Europe, koji ste nam dali povjerenje da štitimo vaša temeljna ljudska prava – pravo na zdravlje, pravo na život, pravo na istinu, pravo na slobodan izbor, pravo na rad i pravo na slobodu kretanja – odnosno prava koja pripadaju svim građanima svijeta.

Na sjednici održanoj 10. ožujka 2020. zahtijevao sam da vrata Europskoga parlamenta ostanu otvorena i da ne dozvolimo kolaps gospodarstva i gubitak milijuna radnih mjesta. Zatvaranje vrata Europskoga parlamenta bez rasprave i bez odluke zastupnika, deklarativnom odlukom Predsjednika Europskoga parlamenta, umjesto preuzimanja odgovornosti i pokretanja rasprave na koju bismo pozivali najistaknutije svjetske epidemiologe i virologe kako bismo zajedno čuli što sve znaju i predlažu u vezi s jednom od mnogobrojnih mutacija koronavirusa te o njegovoj stvarnoj opasnosti za naše živote, bila je najveća pogreška u povijesti Europskoga parlamenta i Europske unije.
Zastupnicima uopće nije omogućeno da glasaju o zatvaranju vrata Parlamenta, što je najgrublja moguća povreda demokracije i prava građana na odlučivanje putem svojih zastupnika u Europskome parlamentu.

Umjesto da, nakon što čujemo najistaknutije stručnjake, od njih zatražimo odgovore na pitanja koja većini nas od početka ove krize svjetskih razmjera prolaze glavom, poput upotrebe respiratora u liječenju, učinkovitosti cjepiva s obzirom na mutacije virusa te izostanka obdukcija pri utvrđivanju uzroka smrti, iako ih zakoni brojnih država izričito propisuju kao obvezne u slučaju smrti od zaraznih bolesti.

U ime građana zahtijevam odgovor na pitanje zašto se nismo ni pokušali istinom i činjenicama suprotstaviti virusno-pandemijskim profiterima koji su lažima i poluistinama stvorili horor-izdanje Careva novoga ruha i štokholmskoga sindroma te pozivam odgovorne u Europskome parlamentu da napokon otvore vrata toga doma demokracije i da zajedno saznamo istinu, jer o istinitim činjenicama o virusuSARS-CoV-2 ovisi naša budućnost i budućnost naše djece.

Zahtijevam da se pruži mogućnost stručnjacima da, bez straha za svoju egzistenciju, radno mjesto ili položaj u strukovnim organizacijama, slobodno u Europskome parlamentu progovore o vlastitim spoznajama u vezi s pandemijom, kako to i priliči demokratskome društvu. Zahtjev za pokretanje sveobuhvatne i otvorene javne rasprave ujedno je i poziv na obranu pluralnosti, jednakosti i različitosti u Europskome parlamentu i cjelokupnoj Europskoj uniji.

Mi, zastupnici u Europskome parlamentu trebamo više nego ikad prije pokazati svoju stvarnu predanost pomaganju ljudima i svoju misiju zastupanja građana i njihovih interesa, kao dio civiliziranoga svijeta i demokratske i humane Europe kakvu pamtimo, napisao je Kolakušić.