fbpx

KRIZA PRED VRATIMA, BANKE VRATILE HROK Ponovo razmjenjuju ‘crne liste’ onih koji ne otplaćuju kredite

Nakon što je u svibnju 2018. Hrvatski registar obveza po kreditima prestao funkcionirati kao bankarski alat za pružanje podataka o kreditnoj zaduženosti klijenata, zbog stupanja na snagu Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR), od danas je ponovo u primjeni, piše Večernji list.

Izvijestila je to Hrvatska udruga banaka uz napomenu da kreditne institucije započinju s obradom i razmjenom podataka o novčanim obvezama svojih klijenata u Osnovnom sustavu registra (OSR sustav) posredstvom Hrvatskog registra obveza po kreditima.

“Razmjena i obrada podataka klijenata kreditnih institucija u OSR sustavu temelji se na obvezi kreditnih institucija iz čl. 321. st. 2. do 5. Zakona o kreditnim institucijama da razmjenjuju podatke koji se odnose na njihove klijente za potrebe procjene kreditne sposobnosti ili upravljanja kreditnim rizikom te je usklađena i s Općom uredbom o zaštiti osobnih podataka te ostalim relevantnim propisima koji se odnose na zaštitu osobnih podataka “, kažu u HUB-u.

Glavni je razlog storniranja HROK-a bila bojazan banaka od tužbi građana zbog kršenja uredbe o zaštiti osobnih podataka. U tom su razdoblju banke koristile druge metode procjene kreditne zaduženosti, no izostanak potpunog uvida povećavao je rizik procjene.