fbpx

MERKEL: Imam čvrste dokaze da sam bila meta ruskog hakerskog napada 2015. godine

Angela Merkel, njemačka kancelarka, kaže da ima čvrste dokaze da je bila meta ruskih hakerskih napada iz 2015. godine, objavio je AFP.

“Stremit ću ka dobrim odnosima s Rusijom jer mislim da postoji mnogo razloga da nastavimo naše diplomatske napore prema toj zemlji, ali to (hakerski napad) neće olakšati stvari”, kazala je Merkel.

Napad se dogodio 2015. godine

Merkel aludira na hakerski napad iz 2015. godine kada je probijen IT sustav njemačkog parlamenta (Bundestag), a napad je izazvao ozbiljne probleme. Informatički sustav danima je bio u blokadi, ukradeno je 16 gigabajta podataka, među kojima velik broj onih s oznakom tajnosti. Napad je zahvatio i ured kancelarke Merkel.

Der Spiegel tvrdi da je Rusija tim hakerskim napadom došla u posjed mnogih mejlova, pa tako i onih iz ureda kancelarke.

Njemačka policija je za napad iz 2015. privela i optužila Dimitrija Sergejeviča Badina, koji je radio za rusku vojnu obavještajnu službu GRU (Glavna obavještajna uprava). Ista organizacija pokušala je izvesti puč u Crnoj Gori, a u svijetu je postala poznata po neuspjelom trovanju svog bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije u Velikoj Britaniji.

Raspisana je međunarodna tjeralica za Badinom, ali on nikad nije uhvaćen. Moskva je odbacila optužbe za hakerski napad.