fbpx

Njemačko gospodarstvo suočeno s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata

Porezni prihodi u njemačkoj državnoj blagajni u travnju su u uvjetima pandemije koronavirusa pali za 25,3 posto na godišnjoj razini, na približno 39 milijardi eura, pokazalo je u petak izvješće ministarstva financija.

Najveće europsko gospodarstvo suočeno je s najvećom recesijom od Drugog svjetskog rata

Najveće europsko gospodarstvo suočeno je s najvećom recesijom od Drugog svjetskog rata jer su mjere karantene radi suzbijanja pandemije zakočile poslovanje kompanija i život građana.

Prvi pokazatelji navode na pretpostavku da će situacija vjerojatno ostati teška i u idućim mjesecima, konstatira ministarstvo financija u redovnom mjesečnom izvješću.

Utjecaj pandemije na porezne prihode postao je vidljiv već u ožujku

Najviše su u travnju pali prihodi od poreza na dohodak, korporativnih poreza i poreza u zračnom prometu, navodi se u izvješću ministarstva. Utjecaj pandemije na porezne prihode postao je vidljiv već u ožujku, a u međuvremenu je intenziviran, ističu.

Njemačka je odobrila početni plan pomoći vrijedan više od 750 milijardi eura kako bi ublažila utjecaj epidemije novog koronavirusa

Ministar financija Olaf Scholz nedavno je izjavio da pad poreznih prihoda neće odvratiti vladu od planiranog predstavljanja paketa poticaja u idućem mjesecu kojim bi se podupro oporavak kompanija od posljedica koronakrize.

Njemačka je odobrila početni plan pomoći vrijedan više od 750 milijardi eura kako bi ublažila utjecaj epidemije novog koronavirusa, a vlada je prvi put od 2013. godine objavila novo zaduživanje.

Izvor: Hina