fbpx

Plenković opet nije uspio ugurati Hrvatsku u OECD, umjesto nas ulazi Kostarika

Članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), prestižne međunarodne organizacije koja okuplja 37 najrazvijenijih zemalja svijeta, pozvale su Kostariku da im se priključi.

Ta će srednjoamerička država tako postati 38. članica OECD-a, a sporazum o pristupanju, kako su izvijestili iz OECD-a, potpisat će se ovih dana. Kostarika je pregovore o ulasku u OECD počela u travnju 2015. godine i postat će četvrta država Latinske Amerike koja ulazi u tu organizaciju. Od latinskoameričkih zemalja, naime, prije Kostarike u OECD su ušli Meksiko, Čile i Kolumbija.

Jednoglasna pozivnica

Pristupanje Kostarike OECD-u pozdravili su i glavni tajnik te organizacije Angel Gurria i kostarinske vlasti, koje ističu da im je članstvo u OECD-u dugo bilo na popisu prioriteta. Pozivnicu Kostariki za ulazak u OECD članice te organizacije usvojile su u petak jednoglasno.

Otvorenim, međutim, ostaje pitanje što je s hrvatskom aplikacijom za članstvo u OECD-u, tim više što je vlada premijera Andreja Plenkovića članstvo u toj organizaciji označila kao jedan od svojih strateških ciljeva. Po svemu sudeći, Hrvatska do daljnjega ostaje u OECD-ovoj čekaonici. O razlozima zasad možemo samo nagađati, a ovdje je dovoljno podsjetiti da smo se u ostvarenju tog cilja ranije suočili s vetom Slovenije, koja je članica OECD-a, ali i da su stručnjaci OECD-a u svojim analizama znali biti prilično kritični u ocjeni stanja hrvatskoga gospodarstva.

Hrvatska i dalje u čekaonici

U svakom slučaju, Hrvatska do daljnjega ostaje među rijetkim članicama EU koje još nisu pristupile OECD-u. Među njima su i Rumunjska i Bugarska, države s kojima se sada već tradicionalno uspoređujemo na Eurostatovim ljestvicama. S druge strane, ostale nove članice EU – od Estonije do Slovenije, već su odavno članice OECD-a. Osim najvećeg broja članica EU, u OECD-u su i Velika Britanija, Švicarska, Norveška, Turska, Izrael, SAD, Kanada, Australija, Novi Zeland, Japan i Južna Koreja.