fbpx

PODIGNUTA OPTUŽNICA Vlasnik rent-a-cara iz Zadra utajio 1,2 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1978.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza, te protiv pravne osobe zbog kaznenog djela utaje poreza.

Okrivljenika se optužnicom tereti da je u prosincu 2015. godine u Zadru kao direktor pravne osobe, novčani iznos od oko 1.200.000,00 kuna koji je pravna osoba uprihodila iznajmljivanjem vozila, uzeo za sebe, a u poslovnim knjigama pravne osobe izvršio brisanje iz evidencije 1095 ugovora o najmu vozila, te si je na taj način pribavio protupravnu imovinsku korist i oštetio pravnu osobu. Tereti ga se da je oštetio državni proračun jer za uprihođeni iznos nije obračunao i platio porez na dodanu vrijednost u ukupnom iznosu od oko 247.000,00 kuna.

Optužnicom se tereti pravnu osobu da je počinila kazneno djelo utaje poreza ili carine koje je počinio i prvookrivljenik kao direktor trgovačkog društva, te da si je pribavila ukupnu nepripadnu dobit u iznosu od 247.088,12 kuna na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske.