fbpx

POMOĆ EU-a: Mislim da građani ne smiju dati HDZ-u da upravlja tim novcem

Fond za oporavak Europske unije od posljedica krize izazvane koronavirusom vrijedan je 750 milijardi eura . Deset milijardi eura rezervirano je za Hrvatsku.

Vanjskopolitički analitičar Kristijan Kotarski u Otvorenom HTV-a rekao je da očekuje žestoku bitku jer ima puno nepoznanica. Koliki će biti omjer bespovratnih sredstava i zajmova. Ključno pitanje je i koji će biti uvjeti.

– Za Italiju se previđa 80 mlrd eura, a znamo da ona godinama ima problema sa strukturom gospodarstva, niskim rastom, korupcijom i klijentelizmom. I teško da će njemački i nizozemski porezni obveznici bez određenih klauzula dati taj novac. Ispregovarat će se uvjeti i moramo vidjeti koji su to uvjeti, rekao je. Istaknuo je da će bremenita biti i distribucijska kvota, kako će se taj novac podijeliti među državama. To su tri bojišnice na kojima će se odvijati bitka, rekao je.

– Dodatno, imate višestruke veto točke koje morate zadovoljiti. Mora proći EU vijeće, EU parlament, a za dio koji se tiče garancije morate imati dopuštenje 27 nacionalnih parlamenta.

Ministar Marko Pavić rekao je kako tu ne bi trebalo biti zapinjanja.

– Kada smo donosili mjere za gospodarstvo stali smo iza hrvatskog gospodarstva, 550.000 gospodarstvenika koristilo je mjere, 9.6 posto BDP stavili samo iza gospodarstva znajući da dolazi ovako izdašan program oporavka. U to smo bili uključeni i svatko tko kaže da je hrvatsko predsjedanje samo rotacija, sad se vidi uspjeh predsjedanja.

SDP-ovac Joško Klisović rekao je da je ovo dobar vijest za Hrvatsku i da novac treba upotrijebiti za reforme koje slijede.

– Mislim da hrvatski građani ne smiju dati HDZ-u da upravlja tim novcem, jer je to stranka koja ima korupcijsku aferu na sudu. To je stranka gdje je 15 ministara otišao zbog sumnje u korupciju. Hrvatska ne smije pretočiti novac u džepove političara već onima kojim treba, a to su gospodarstvenici, prenosi HRT.

Izvor: N1