fbpx

POSTOJI ZAPIS S KONTROLE LETA Zašto je pao avion sa dva vrsna vojna pilota?

U tijeku je istraga o padu vojnog školskog aviona u Biljanima Donjim kod Zadra, u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Koliko će biti teško otkriti uzrok pada s obzirom na to da se zrakoplov raspao i zapalio, a nema ni crnu kutiju? To je druga nesreća sa smrtnim posljedicama u ratnom zrakoplovstvu u kratkom vremenu.

Nakon dovršetka očevida, olupina školskog vojnog aviona Zlin prebačena je u Zemunik.

Tuga u Zemuniku

Tuga je sveprisutna u vojnoj bazi u Zemuniku. Obustavljeni su svi obučni letovi i prizemljena preostala četiri Zlina.

“Izgubili smo dva iznimno, iznimno dobra čovjeka. Vrlo, vrlo dobra da kažem i odlična pilota. Psihološka pomoć je nešto što je potrebno svima. Usmjereni smo primarno na obitelji, nakon toga na djelatnike, a u fokusu su nam i kadeti. Zapovjednik zrakoplovstva je jutros imao sastanak s kadetima i polaznicima obuke”, rekao je zapovjednik 93. zrakoplovnog krila brigadir Željko Ninić.

31-godišnji poručnik Marko Novković je letio u sastavu Krila Oluje od prošle godine, a njegov instruktor kaže da je slovio za jednog od najboljih pilota mlađe generacije.

“Pokazao se kao vrsni pilot i kroz obuku i kroz nastupe u Krilima Oluje. Štoviše, svojom energijom i entuzijazmom je u ovih godinu dana izrastao u zaštitno lice Krila Oluje, ali i kompletnom pristupu promidžbi vojnih pilota”, kazao je savjetnik Krila Oluje, pukovnik Damir Barišić.

24-godišnji poručnik Luka Jagatić je prošle godine pristupio selekcijskom letenju i prvi samostalni let odradio je prije 8 dana. “Do sada je ostvario otprilike 25 sati naleta. Ono što potvrđuju svi njegovi nastavnici i kolege je to da je zaista bila riječ o jednom od najboljih polaznika letačke obuke”, kazao je Barišić.

Zašto je Zlin izgubio kontrolu i pao?

Za sada su nepoznati razlozi zbog kojih je Zlin 403 izgubio kontrolu i pao, a potom se zapalio.

“Jučer su izuzeta tijela koja su karbonizirana i prebačena su na patologiju. Bit će napravljena obdukcija. Imamo nekakav zapis s kontrole leta i to će biti izuzeto i dostavljeno, jesu li oni komunicirali i što se dogodilo, jesu li uspjeli nešto reći i tako dalje”, rekao je za RTL zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zadru Duško Berović.

Uvjeti za letenje su bili idealni u danu kad je avion pao u dvorište obitelji Babić. “Kad jedan put lupnu. Bože, kao da će srušiti kuću. Nisam ni znala što je ni ništa. Mene susjeda moja zove: ‘Stevka, što je to?’, a ja joj odgovaram: ‘Velju, ne znam ni ja, Boga mi.’ Treslo se. Kad mi pogledasmo, dim. Dimi se”, ispričala je Stevanija Babić.

“Žao mi je što su ljudi poginuli i što mi je kuća stradala, ali i što smo žena i ja doživjeli šok”, kazao je Ljubinko Babić. Zlin je prebačen u vojnu bazu u Zemunik gdje će se dodatno vještačiti.

Obustavljena obuka kadeta

Brigadni general Michael Križanec kazao je jučer za HRT kako je obustavljeno školovanje i obuka kadeta.

Istaknuo je kako je trenutno osnovno briga o obiteljima, kadetima i djelatnim osobama u eskadrili koji su potreseni ovim događajem.

Avion je bio na propisanoj visini i propisanom mjestu u zoni, ali sve detalje ćemo prepustiti istražiteljima, naglasio je.

Rekao je kako je stanje aviona loše, ali to je samo jedan od izvora koji će se koristiti u cjelokupnoj istrazi. Postoji još puno drugih izvora pomoću kojih će se doći do zaključaka, naglasio je Križanec.

Naglasio je kako apsolutne sigurnosti u zrakoplovstvu nema.

“Ratno zrakoplovstvo ima zadaće i pripremno ih je izvršiti”, istaknuo je Križanec i dodao kako ovakvi pojedinačni slučajevi ostave ožiljak i donesu sjenu sumnje.

“No ratno zrakoplovstvo može provoditi sve zapovjeđene zadaće na siguran način”, zaključio je Križanec.

Izvor: Hina