fbpx

Sin saborskog zastupnika HDZ-a i načelnika općine Jasenice završio privatni fakultet na račun građana!

Martin Baričević je HDZ-ov načelnik općine Jasenice. Također je i saborski zastupnik. Ujedno je i predsjednik nečega što se zove Hrvatska zajednica Općina. Njegov sin zove se Luka Baričević i završio je privatnu Visoku školu za sigurnost. Platili su je područne vatrogasne zajednice koje se financiraju iz lokalne samouprave. A lokalnu samoupravu vodi njegov tata, piše 24 sata.

Martina se možda sjećate iz one afere kad ga je vlasnik lokalnog restorana optužio da mu duguje čak 185 tisuća kuna za izjedenu janjetinu i piće. Načelnik je slučaj odveo na sud gdje je jednom zasvagda dokazao da ipak nije, kako se pisalo, besplatno pojeo stado životinja.

Otac mu dao koncesiju za kafić na plaži

Luke se možda sjećate iz one afere kad mu je otac bez natječaja dodijelio koncesijsko odobrenje da na plaži u Maslenici, nekoliko metara od mora, sagradi i otvori ugostiteljski objekt. Inspekcija je reagirala i zatvorila radove.

U međuvremenu, mladi Luka nije gubio vrijeme. Na račun poreznih obveznika upisao je privatnu Visoku školu za sigurnost s pravom javnosti u Zagrebu. Školarina po godini studiranja iznosi 2600 eura, a on je platio samo 240 kuna upisne pristojbe. Ostatak su plaćale Područne vatrogasne zajednice koje se financiraju iz lokalne samouprave. A lokalnu samoupravu vodi njegov tata.

Student Baričević, kako su nam odgovorili iz škole, upisao je dodiplomski stručni studij još 2014. On traje tri godine i košta 7800 eura. Odnosno gotovo 60 tisuća kuna. Prve dvije uplate platila je PVZ Sveti Florijan – Benkovac, a ostale dvije platila je PVZ Velebit – Obrovac.

Uplatili novac za školu mladom Luki za, pa propali

PVZ (područna vatrogasna zajednica) je savez udruženih vatrogasaca na nekom području. U ovom slučaju, između ostalog, na području općine Jasenice koju vodi Martin Baričević, Lukin otac. PVZ Sveti Florijan je propao otprilike deset mjeseci nakon zadnje uplate školarine za načelnikovog sina.

Otkriven je niz malverzacija u ovoj vatrogasnoj zajednici, a mi ćemo napomenuti samo jedan zabavan detalj. Nakon brisanja Sv. Florijana pisalo se kako je njihov zapovjednik Ante Buljat koristio novac PVZ-a kako bi sređivao podno grijanje u svojoj kući, upisivao lažne prekovremene sate, prikazivao laže donacije… Završio je na optuženičkoj klupi zadarskog DORH-a.

Iste te 2015. godine kad se ugasio PVZ Sv. Florijan, osniva se PVZ Velebit. I oni djeluju na području Općine Jasenice. Iste godine mladom Luki isplaćuju prvu uplatnicu. Također, iste godine od Ministarstva poljoprivrede dobivaju gotovo 200 tisuća kuna. Zašto? Za nešto što se zove Općekorisne funkcije šuma. I sljedeće godine dobivaju novac iz državnog proračuna, čak 236 tisuća kuna. Zašto? Također za Općekorisne funkcije šuma. Gotovo 200 tisuća kuna otišlo je na “tekuće donacije u novcu”, a ostatak na “ostale nespomenute rashode poslovanja”. I sljedeće godine su opet dobili novac za Općekorisne funkcije šuma, i to 314 tisuća kuna.

Zanimalo nas je koliko točno Općina Jasenice, koju vodi Martin Baričević, godišnje daje novca PVZ-u Sv. Florijan i PVZ-u Velebit, koja je odškolovala i u kojoj sada radi Luka Baričević.

Općina je PVZ-u Sveti Florijan 2014. uplatila 25 tisuća kuna, a PVZ-u Velebit od 2016. do 2019. uplatila je 217 tisuća kuna, navodi se u odgovoru kojeg potpisuje Mile Baričević, osoba za informiranje u Općini Jasenice.